nemzeti összetartozás

2021.06.16. 10:36

Készülnek a szervezők az emlékhelyek napjára

A Nemzeti Örökség Intézete emlékhelyek napja elnevezésű országos programsorozata minden évben a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet.

T. V.

Szigetvári vár turisztikai vonzerejét szeretnék fejleszteni

Fotó: Löffler Péter

A programok célja ezek népszerűsítése, valamint hogy az egyes helyszínek programjain keresztül a köztudatba épüljön a magyarországi emlékhelyek létezése. Az emlékhelyek napját idén június 20-án tartják, hiszen a vírushelyzet után már jelenléti rendezvényekkel is várhatják a látogatókat.

Az enyhítéseknek köszönhetően már a szigetvári Zrínyi-vár is újra megnyitotta kapuit a turisták – a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak – előtt. A várban is évek óta megtartják az emlékhelyek napját, melyet kiemelt eseményként élnek meg a városban élők is. A vár vezetősége és a szigetváriak számára ugyanis továbbra is nagyon fontos a nemzeti összetartozás, s hagyományaink megőrzése az utókor számára.

Különleges programokkal készülnek tehát a napra, mely 11 órakor ünnepi megnyitóval kezdődik. Ezután 11.15-től kétóránként tárlatvezetés lesz a Hadtörténeti Múzeumban és a Türbekiállításon. A gyerekeknek hőspróbával, népi játszóházzal készülnek, és családi kincskereső verseny is lesz. Délben katonai tiszteletadás, majd Somogyi Győző grafikus és festő állandó kiállításának megnyitója lesz a Szigeti Veszedelem illusztrációiból. Természetesen nem maradhatnak el a hagyományőrzők viselet- és fegyverbemutatói, 17 órakor pedig a 71PA együttes új műsorának, az Analóg utazásnak lesz a bemutató koncertje.

Az újdonságok

Salamon Ferenc várkapitánytól megtudtuk, hogy a vár új turisztikai attrakcióit is ezen a napon mutatják be először. Újdonságként az emlékhelyek napján már látogatható lesz a pincebörtön, mely hűen rekonstruálja a régi idők börtönét. S lesz néhány olyan történet, mely a szigetvári híres rabokkal kapcsolatos. A barokk óratoronyban pedig készítettek egy kilátót, dobogót, mely arra hivatott, hogy ide felállva sokkal jobban rá lehessen látni a városra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában