Színház az egész világ

2021.06.18. 17:30

Mozgalmas nyár elé néz a Bóbita Bábszínház

Az évadzárás alkalmából kötetlen beszélgetésre hívta pénteken a sajtó képviselőit Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója. A járványhelyzet rendhagyóvá tette az évadot, alig 30 előadást tudtak megtartani.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A harmadik sárkányt még láthatta a közönség, A Holle anyót viszont eddig csak online tudták bemutatni. Az Apolló Kulturális Egyesülettel közreműködésben a Csongor és Tündét játszották párszor, tavaszal az első bábelőadás, amit közönség előtt be tudtak mutatni, az a Madarak nyelve volt, amelynek próbáit a szabadtéri színpadon a beszélgetés alatt kezdték meg. Szombaton, azaz ma, illetve július 31-én ugyanis szabadtéren is előadják a bábjátékot.

– A következő évadban a repertoáron lévő előadásokat szeretnék végre játszani, emellett két új bemutatónk lesz – mondta az igazgató.

Kodály Zoltán Háry János című daljátékát a tervek szerint három alkalommal láthatja majd a közönség a Pannon Filharmonikusok élő zenei kíséretében. A díszbemutatóra november 26-án kerül sor a Kodály Központban. Hordozható változata is lesz, ugyanis hangfelvételt készítenek a zenei részről, így a Bóbitában, illetve a meghívásoknak eleget téve más helyszíneken is elő tudják majd adni.

A második bemutató márciusban lesz, Torzonborz, és a holdrakéta című mesét dolgozzák fel. Mint Sramó Gábor fogalmazott, voltak kétségeik, hogy két nagy sikerű Torzonborz előadás után van-e még több a történetben, de nagyon sok nézői megkeresés volt ezzel kapcsolatban. Egy német szövegkönyv került hozzájuk, amely kicsit feldúsította a történetet, és abban láttak fantáziát.

Az évadot a Szamárfül Fesztiválhoz kapcsolódóan kezdik, akkor egy kiállítás is nyílik Bóbita60 címmel. Terveik szerint minden tervező, aki a 60 év alatt a bábszínházban megfordult, egy fényképpel, vagy egy bábbal, de valami módon mindenképp megjelenjen benne, a kiállítás pedig az évad végéig, tehát 2022. júniusig megtekinthető lesz.

A továbbiakban remélik, hogy az iskolás, óvodás csoportok újra nyitottak lesznek, és elmennek a bérletes előadásaikra, ezenkívül az elmaradt külföldi előadásokat is szeretnék pótolni.

A nyár is mozgalmas lesz, a Háry János műhelymunkái mellett 5 turnusban várják a gyerekeket a táborba, részt vesznek az Ördögkatlan Feztiválon, illetve a „Pécs Nyitva” programsorozat megnyitóján is.

A társulat jövőre új tagot köszönthet, a távozó Balogh Zita helyére Szegedről szerződik Mag Eszter. Új közönségszervezként pedig Schmidt-Marczi Rita már fogadja a megkereséseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában