Színház

2021.06.09. 18:19

Sírva nézte a közönség a Punya című előadást

Társadalmi problémákra is rávilágít a Punya című színdarab, egy cigány mese Jézusról, melyet amatőr színészek adtak elő a napokban a Magtárban. A darab létrejöttét a Pécsi Egyházmegye támogatta.

Zsigmond József

Fotó: Csortos Szabolcs

Könyv, képregény és most egy pécsi színházi előadás született Versegi Beáta Máriának, a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség szerzetesének művéből: Punya – Egy falat kenyér. A történetben arra kereste a választ az írónő, hogyan születik a mise, milyen lett volna, ha egy cigány család találkozott volna Jézussal, milyen hatás érte volna őket, és miként élték volna meg a találkozást.

– A Magtárban mutattuk be a művet. Nem bírtam ki könnyek nélkül, de ahogy láttam, nemcsak én sírtam, hanem a közönség is, az írónő és Felföldi László püspök is, akik a nézőtéren nézték végig az előadásunkat – mesélt a bemutatóról Kovács Izabella, a színdarab egyik szereplője.

A társulat amatőr színészekből állt össze Hoffmanné Toldi Ildikó vezetésével. A hittudományi főiskola diákjai, fiatal dolgozók és két roma származású amatőr színész vállalt szerepet a színműben. Intenzíven készültek az előadásra, melyet ősszel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ideje alatt az Ars Sacra Fesztiválon is bemutatnak, valamint szeretnének elvinni a megyében mélyszegénységben élő településekre.

– Jómagam a Keret Alkotó Csoport Kulturális Egyesület tagja vagyok, társadalmi problémákkal foglalkozó színdarabokat készítünk, színházi nevelési foglalkozásokat viszünk el a gyerekeknek. Ebben a történetben is van több olyan pont, ami társadalmi problémákat feszeget – emelte ki Hoffmanné Toldi Ildikó.

Egy cigány család történetéről szól a mű, akik kóborlásuk, vándorlásuk alatt találkoznak Jézussal. A darabban fiktív és a Bibliából ismert valós történetek keverednek. Mint Hoffmanné Toldi Ildikó kiemelte, Jézus életében voltak leprások, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat, kitaszították őket. Ez megjelenik ma is az életünkben, ha az édesapának el kell hagynia a családot (külföldi munkát vállal, vagy börtönbe vonul), a család kiszolgáltatottá válik.

A történet fókuszában egy roma család áll. Az ő szemszögükből ismerhetjük meg Jézus életét, az egyéni sorsaikon keresztül találkozhatunk örömmel, bánattal, kiszolgáltatottsággal, kegyelemmel. A történet végén megjelenik a keresztre feszítés, ahol az egyik lator egy cigány fiú lesz, aki a színdarab elején az eladott testvére után rohan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában