batyutánc

2021.08.18. 14:00

1946-ban elindultak az első vonatok – kedden bemutatkozott a Bündeltanz című előadás

Kedd este mutatták be az Oberon Társulat – magyarországi németek kitelepítéséről szóló – Bündeltanz című előadását, amely a Déryné program, Barangoló alprogramjának keretében jött létre. A program célja, hogy vidéki kistelepülések minőségi színházi élménnyel gazdagodjanak, illetve fiatal előadóművészeknek, alkotócsoportoknak nyújtson támogatást.

BZS

A múlt heti kánikula után hirtelen váltás lehetett a nézőknek kabáttal, párnával, és pokróccal indulni szabadtéri előadásra. Hogy kinek melyik időjárás áll közelebb a szívéhez, azt embere válogatja, de a kapuban szúnyogriasztó spriccelést osztó fiút mindenki örömmel üdvözölte.

A helyszín Feked, ahol számtalan olyan család élt, akiket érintett a második világháború utáni kitelepítés, vagyonelkobzás, jogfosztás. A szereplők egytől egyig olyan színészek, akik sváb felmenőik által valamennyire érintettek a történtekben. Van köztük fekedi származású is, így az ott élő közönség számára egy földi szempár eleveníti fel a régmúltat. Megtörtént családi események, emberi kapcsolatok kerültek a színpadra, ami igazából egy hagyományos, régi parasztház, hajdani otthona, egy a tragédiát megélt családnak.

Fotó: Renato Csatich

Az alkotócsoport nem egy állandó csapat, az Oberon Társulat nevében Ákli Krisztián vezetésével csak erre a projektmunkára álltak fel, a forgatókönyvet pedig ők és az élet írta. Segítségükre létrehoztak a közösségi oldalon egy csoportot, ahova sváb családok küldhették be történeteiket, melyekből többet is adoptáltak. Ákli Krisztián rendező ezekből a történetekből, és azokra alapuló szituációs gyakorlatokból keltette életre a kor hangulatát, a történelem érzelmi hátterét.

Az előadás két időpontjára hamar betelt minden hely, de a direktor lapunknak elmondta, nem állnak meg itt. A darab átültethető más helyszínekre, sőt, céljuk is az, hogy minél több helyre elvigyék a műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában