Időskor

2021.09.28. 16:30

A „Búzavirág” a pandémia idején is színes maradt

Mészáros B. E.

Versenyeken diadalmaskodik és összességében igen aktív a tisztán nyugdíjas énekeseket összefogó Búzavirág Népdalkör a Nyugdíjasok Baranya Megyei Képviseletének berkein belül. Nem véletlenül: profi a karnagyuk is, a KÓTA-díjas Okos Ilona, aki egyben a Kórusszövetség megyei titkára.

– Immár másfél évtizedes a történetünk és 60–82 éves hölgyekből áll a kórus

– tudom meg a karnagytól.

Hozzáteszi azt is, hogy hetente találkoznak a Pécs-Keleten található Pákolitz István Művelődési Házban, s így tartják karban a hangjukat, bővítik a hangterjedelmüket és színesítik a hangzást. Sőt, a gyakorlás során egyedül is el kell énekelni a dalokat, vagyis nem lehet megbújni csendesen a hátsó sorokban. A társaság énekes előélete igen szerteágazó, akad közöttük, aki óvónéniként képezte folyamatosan a hangját, s olyan is, aki konyhán dolgozott, vagy könyvelő volt. Többen zeneiskolába jártak, s néhányan korábban is énekeltek más kórusokban.

Közösségként is mintaértékű az együttes, megünneplik a tagság névnapjait, rengeteget utaznak és versenyeznek. Májusban például ott voltak a balatonszárszói Nyugdíjas Ki Mit tud?-on, ahol immár hetedik alkalommal nyerték el a kiemelt minősítést. Nem akármilyen siker ez, hiszen idén például tízezren indultak, és hatszázan jutottak be a döntőbe.

A kórus szervezésben is aktív, novemberben hatodik alkalommal rendezik meg házigazdai szerepkörben a Pákolitz Közösségi Ház fesztiválját. Maguk is fellépnek, s jönnek határon túli kórusok is, Horvátországban, Szerbiában, Zentával, Pélmonostorral és Kevivel vannak magyar népdalkörös kapcsolataik.

A Búzavirág név továbbá nem csak népdalosokat, de néptáncosokat is összefog Szolnok Borbála irányításával.

A kórus Balatonszárszón a Nyugdíjasok Ki Mit Tud?-ján a díjakkal mindig pénzjutalmat is nyert, s ebből az összegből rendszerint közös utazásokat szerveznek. Jártak már így Krakkóban, Velencében, Prágában, Pozsonyban és több magyar városban. Most például a frissen hazahozott pénzdíjból egy észak-dunántúli körútra készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában