Szívek szállodája

2021.10.31. 15:40

A tematikus polcot a Tudásközpontban egy népszerű sorozat ihlette (videó)

Több mint húsz éve indult el meghódítani a – főként női – nézőket a Szívek szállodája sorozat, ám tartós népszerűségét mutatja, hogy nemrég újabb, záró évadot is forgattak hozzá. A pécsi Tudásközpontban kreatív tematikus polc tiszteleg az ikonikus szereplők előtt.

Mohay Réka

Hári Viktória, a Csorba Győző Megyei Könyvtár munkatársa fejéből pattant ki az első emeleti tematikus sarok ötlete, melyet Rory és Lorelai története ihletett. A polc előtt tábla utal a témára, valamint a szereplők fényképei illusztrálják a polcokat és hátterüket.

Az első polcon a sorozat részei találhatók DVD-n, valamint évadokat feldolgozó könyvek. Érdekesség ugyanis, hogy a könyvek a szokásostól eltérő, fordított módon születtek meg. A sorozat olyan népszerű volt, hogy írója ezt követően alkotta meg a könyveket, hogy papíron is visszaköszönjön a kedves, humoros, olykor keserédes történet.

– Ez alatt találhatók olyan filmek, amelyekben a sorozat szereplői, Alexis Bledel, Lauren Graham és Melissa McCarthy más szerepekben játszanak. Itt állt például A szolgálólány meséje is, de mint látható, ez a polc már igencsak ki lett fosztva! – mutatta Hári Viktória a néhány, még ki nem kölcsönzött DVD-lemezt. Megtalálható Lauren Graham Gyorsan elhadarom című önéletrajzi ihletésű könyve is, melyben a sorozatbeli szerepéről is ír.

A harmadik polcon zenei CD-k sorakoznak, melyeket az évadokban megjelenő dalok, valamint Rory barátnője, Lane szerteágazó zenei ízlése inspirált. Találkozhatunk Louis Arm­strong-, Shania Twain-, Chuck Berry- és George Gersh­win-albumokkal is.

A többi kötet Rory olvasmányaiból merít, aki, amint a sorozatból kiderül, óriási könyvmoly, s igen széles irodalmi műveltséggel büszkélkedhet.

– A moly.hu weboldalon található egy lista a sorozatban Rory által olvasott könyvekről, ez alapján állítottam össze a polcok tartalmát – mondta Viktória. – Megtalálhatók gyermek és ifjúsági kötetek is, melyek a lány gyerekkorához köthetők, illetve későbbi kedvelt olvasmányai is.

– Úgy vélem, azért lett oly népszerű a sorozat, mert egy különleges anya-lánya kapcsolaton keresztül mutatja be egy család életét, ahol a nagyszülőkkel való kapcsolat, bár más szempontból, de szintén meghatározó. A popkulturális utalások is megfoghatták a nézőket, akik úgy érezhették, mintha részesei lennének a két főszereplő életének – mondta a könyvtáros.

Folyamatosan változik a könyvtári polc kínálata

A könyvtárosok ajándék könyvjelzőkkel is kedveskednek az olvasóknak, a sorozat jeleneteit megörökítő színes képekből bárki szabadon magával vihet.

A tematikus sarok ötlete 2018-ban indult a pécsi Tudásközpontban, azóta számos, változatos téma köszönt vissza a polcokról – ezek másfél-két havonta változnak. Eddig ünnepek, évszakok, kultikus filmek és történelmi események is ihletet adtak a tematizáláshoz.

– Korábban Bali Máté kollégám foglalkozott a sarokkal, a járvány utáni nyitáskor kaptam meg feladatul az összeállítást. Ez az első, amit én készítettem, s a jövő héten még látható lesz, utána pedig a misztikus könyvek és filmek kerülnek a középpontba – mesélte Hári Viktória.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!