Színház az egész világ

2022.01.28. 12:56

A Bóbita Bábszínház élményt ad a kicsiknek is

A Bóbita Bábszínház a hároméves kor alatti gyermekeknek, a bölcsődés korosztálynak is kínál előadásokat. A babaszínház, avagy csecsemőszínház a kicsik igényeihez illeszkedve, az otthoni játékok tapasztalataira építve ad új élményt.

Mohay Réka

A Tipegő-topogó előadása is lekötötte a gyerekeket

Fotó: L.P.

Az elmúlt években hazánkban is széles körben elterjedt ez a hiánypótló bábszínházi műfaj, tudtuk meg Sramó Gábor igazgatótól. Egy-egy hagyományos színpadi bábelőadást három-, vagy inkább négyéves kortól ajánlanak, ugyanis ekkorra ér el a kicsik szellemi fejlődése oda, hogy már nem valóságként érzékelik a színpadon zajló eseményeket. A csecsemőszínházi előadások megjelenése előtt előfordult, hogy a picik sírni kezdtek, megijedtek a számukra ismeretlen színházi helyzetben. A kifejezetten a legkisebbeknek készült foglalkozások bevezetésével azonban ez a probléma megszűnt, így már a bölcsődések is teljes nyugalommal élvezhetik szüleikkel a bábszínházi élményt. 

 

A csecsemőszínházi előadások a kamarateremben zajlanak, s a fény- és hangeffektusok sem erősek, így nem okoznak ijedtséget. A szülőkkel együtt, intim környezetben, barátságos hangulatban zajlanak a játékos programok, nincs markáns elkülönülés a színpad és a nézőtér közt, gyakran párnákon ülve figyelhetik a történéseket az összegyűltek. 

 

– Az előadás végén a játszók bevonják a gyerekeket, kapnak olyan kis eszközöket, hangszereket, amelyeket a bábszínészek kezében láttak, így a családok együtt játszhatnak a bábosokkal – mesélte Sramó Gábor. 

– Kicsit az válik színházzá, amivel a picik a gyerekszobában is találkoznak. Mondókák, dalok, színes formák segítik a világgal való ismerkedést, az érzékszervek fejlesztését játékos, mégis művészi kivitelezésben. Fontos továbbá az élénk színvilág, a kedves és humoros hangvétel. 

 

Mindegyik csecsemőszínházi előadásnak van egy kulcsmozzanata, amelyre a foglalkozás épül. A Cini-cini muzsika című darab középpontjában például a zenélés áll, ritmusjátékok és egyszerű hangszerek által. A Ki lakik az asztal alatt? pedig az otthoni játék, a kuckóépítés élményét idézi fel, egy asztal alatti kis világot bemutatva. A Dödölle című előadás az evéssel, ivással, élelmiszerekkel foglalkozik. 

 

– A gyermeki fantáziára játszik rá ez a darab, ahol a színes műanyag gömbök bármivé átváltozhatnak. Egy piros gömbből válhat cseresznye, alma, dobból fazék, dobverőből kanál lehet egy pillanat alatt, ahogyan a kicsik fantáziájában is – fogalmazott az igazgató. 

 

Ismerős és új impulzusokat adnak

Sramó Gábor elmondta, népszerűek a legkisebbeknek szóló kulturális programok. – Jól eső visszacsatolás, amikor a szülőktől azt halljuk, ők maguk is remekül szórakoztak az előadáson. Nagy élmény számukra az is, hogy láthatják csemetéiket aktívan részt venni, bekapcsolódni az interaktív előadásokba. Olyan játékokat mutatunk be, amit a családok otthon is folytathatnak. Az előadásokon elhangzanak közkedvelt mondókák, amelyek ismerősek lehetnek a piciknek, de mindig igyekszünk kevésbé ismert, elfeledett dalokat, verseket is felkutatni, ezzel is újdonságot nyújtva – mesélte az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában