Terror

2022.01.06. 15:54

A döntést ezúttal ránk hagyja a pécsi darab rendezője

Komoly erkölcsi dilemmákat feszeget a Pécsi Nemzeti Színház bírósági tárgyalást idéző előadása, a Terror. A Rázga Miklós által rendezett darab különlegessége, hogy a vádlott sorsa a nézők kezében van.

Mohay Réka

Forrás: PNSZ

Fotó: Kortvelyesi

A tárgyalás alapját egy tragikus eset adja. A Lufthansa Berlinből München felé tartó járatát egy terrorista térítette el, s a telt házas müncheni stadiont kívánta megtámadni. Lars Koch vadászpilóta (Józsa Richard) pedig úgy döntött, lelövi a százhatvannégy utast szállító gépet, hogy megmentse a stadionban lévő hetvenezer embert. Mivel az érvényben lévő alkotmány szerint nem járhatott volna el így, ügye bíróság elé kerül. 

 

A vezetőbíró (Tóth András Ernő) a vádlotton kívül szót ad Koch védőügyvédjének (Köles Ferenc), az államügyésznek (Illés Alexa), a vádlott katonai felettesének (Urbán Tibor), valamint mellékvádlóként egy asszonynak (Stubendek Katalin), akinek férje a repülőn utazott. A színház tárgyalóteremmé, a nézők az esküdtszék tagjaivá válnak, a tárgyalás végén a közönség dönt Lars Kochról. 

 

Az államügyésznő az alkotmány sérthetetlenségét hangsúlyozza, továbbá Kantra és az emberi méltóság sérthetelenségére hivatkozik, s arra, senki élete nem áldozható fel egy úgynevezett nagyobb jóért. A határok nehezen húzhatók meg: példa a váltókezelő esete, választás elé állítva minket, hogy kioltanánk-e egy ember életét többek megmentéséért? 

 

A védelem oldaláról megfogalmazódik a kérdés, helyes-e az emberi méltóság elvét emberéletek megmentése fölé helyezni? A védőügyvéd a valóság elvére hivatkozik, az egyedi eset körülményeinek figyelembe vételére, valamint a vádlott indítékaira, akinek a fő szándéka a hetvenezer ártatlan megmentése volt. 

 

A darab elgondolkodtató, sajátetikai, erkölcsi és jogi álláspontjuk átértékelésére késztet. A felszólalók különböző eszméket, ideológiákat képviselnek, s a legnehezebb felismerés az, hogy mindkét oldal érvelése érthető, a maguk koordinátarendszerében igaznak mondható, mégis csak egyik oldalnak adhatunk igazat. 

 

Hogy Lars Koch hogyan vélekedik a helyzetről, milyen fontos részletet oszt meg a repülőbalesetben életét vesztett férfi özvegye, valamint, hogy a többség elítélné-e emberöléssel a vadászpilótát, kiderül a kétfelvonásos darabból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában