Szuper!

2022.01.11. 18:28

Helyreállt a szigetvári alkotás eredeti pompája

A Nemzeti Kulturális Alap Múzeumok Kollégiuma által kiírt pályázaton Szigetvár Város Önkormányzata sikerrel pályázott, és ötszázezer forint támogatást nyert el a Zrínyi kirohanását ábrázoló fafaragás restaurációjához.

Mohay Réka

A közel két négyzetméter nagyságú alkotást Kiss Ernő Kossuth-díjas, bogyoszlói fafaragó népi művész készítette, s a kétszázötven darabból összeállított alkotást először 1964-ben mutatták be Budapesten, majd a város önkormányzata 1966-ban Zrínyi Miklós és mártírtársai halálának 400. évfordulója alkalmából rendezett országos rendezvénysorozat keretében megvásárolta, s állandó kiállítási tárgyként a szigetvári vár hadtörténeti múzeumába került. 

A nagy méretű alkotást két hónap alatt újították fel a szakemberek

– Az eltelt évtizedek nem kímélték az alkotást, állaga szemmel láthatóan erőteljes romlásnak indult, a figurák kezdtek elszíneződni – számolt be Salamon Ferenc várkapitány. 
– A munkálatokat Fertői Miklós múzeumi főrestaurátor végezte, kinek munkájával a többi között a Pécsi egyházmegye templomaiban, intézményeiben is találkozhatunk. Az alkotástól szeptember végén köszöntünk el, és december elején köszönthettük újjávarázsolt állapotában – tette hozzá. 

 

– A faragás Johann Peter Kraft, Ivekovics, Hollósy Simon festményeinek mintegy parafrázisaként készült, igen részletes, gondos és legfőképpen hiteles megmunkálással. A 2010-es évek közepéig falra szerelt üveges vitrinben tárolták, így védett volt a külső behatások ellen. Az alkotást Hóvári János, a Zrínyi-450 Emlékév elnöke is kiemelkedő fontosságúnak ítélte, mivel 2016-ban a Zrínyi Miklós Hadtörténeti Múzeum kiemelt helyszínén állították ki – mesélte a várkapitány. 

 

A fafaragás immár ismét eredeti állapotában gazdagítja a vár állandó kiállítási anyagát, művészeti és történelmi élménnyel egyaránt szolgálva az ide látogató turisták számára.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában