Helyi kultúra

2022.02.05. 09:05

Őrzik a roma hagyományokat, tisztelegnek a hősök előtt

Az idei esztendőben Pécs volt a nyitóhelyszíne a magyar roma származású hősöket bemutató országos történeti vándorkiállításnak.

Móga R.

Oláh Gergő énekes, előadóművész.

Fotó: Unger Tamás

A tárlat Magyarország 25 településén válik láthatóvá, mindenhol nyitóeseménnyel és koncerttel összekötve, amelyek során a magyar cigány kulturális élet meghatározó képviselői mutatkoznak be. A kiállítás összesen 33 tablóból áll. Oldalain egy-egy 1956-os forradalom és szabadságharc, és az 1989–1990-es rendszerváltoztatás során fontos szerepet betöltő roma hős portréja jelenik meg, rövid életrajzi ismertetéssel. 
 

Pécsett február 4–10. között, a Zsolnay Negyed udvarán látható tárlatot népszerű és látványos kísérőprogramok színesítik, Oláh Gergő koncert, a Gandhi-gimnázium diákjainak összművészeti programja. 
 

A céljuk a szórakoztatáson és a közös örömzenélésen túl többek között az, hogy autentikus cigány dalokkal és táncokkal járuljanak hozzá az ünnepi hagyományok megőrzéséhez, valamint leróják a tiszteletüket a roma hősök előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában