Komlosaurus

2022.05.18. 15:40

Megkezdődik a látogatóközpont kialakítása Komlón

A város turisztikai vonz­erejét jelentősen növelő beruházás veszi kezdetét hamarosan – a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény a pincétől a padlásig teljesen megújul, összesen mintegy 900 millió forintos projekt keretében. A tetőterében a tíz évvel ezelőtt megálmodott Dino-program kiteljesedéseként modern látogatóközpont épül.

W. K.

Fotó: Laufer László

Mint ismeretes, a fejlesztés az egyike annak a négy nagyberuházásnak, amelynek megvalósítására 2020 végén összesen mintegy 3,5 milliárdos kormányzati forrást kapott a város. 

A könyvtár és muzeális gyűjtemény jelenleg üresen álló tetőterében megépülő látogatóközpont kialakítása hamarosan indul, a kivitelezői szerződést a napokban írták alá. 

– A munkálatokat helyi vállalkozás végzi, kilenc hónap áll rendelkezésre az építkezés befejezésére – vázolta a részleteket Polics József, Komló polgármestere. 

Kiemelte, hogy a Dino-projektet egy évtizeddel ezelőtt, a turizmus fellendítését célul kitűzve álmodták meg – a kormányzati támogatásnak köszönhetően a fejlesztés révbe érkezett. 

– A berendezés és az instal­lációs elemek külön közbeszerzések tárgyát képezik – a terv az, hogy jövő nyáron már fogadja a vendégeket a létesítmény – tette hozzá a polgármester. 

Az 1966-ban Pécs-Vasason, majd Komlón talált dinoszauruszfaj, a kétszázmillió évvel ezelőtt élt Komlosaurus carbonis lábnyomai, az állat rekonstrukciós szobra, fosszíliák és kőzetek a múzeumban jelenleg is megtekinthetők. A látogatóközpontban ezt kiegészítve, modern eszközökkel mutatják be a bányászati tevékenységből származó különleges földtörténeti emlékeket, a dinoszauruszoktól a széntermelésen át egészen napjainkig. 

Egy kisebb, a kiállítások tematikájához kapcsolódó filmek vetítésére lehetőséget nyújtó moziterem és három tematikus kiállítóterem kerül az épület legfelső szintjére a beruházás során. Ahhoz pedig, hogy a létesítménynek ez az új, látványelemeket tartalmazó része megközelíthető legyen, a meglévő belső terek is megújulnak: sok egyéb fejlesztés mellett a bejáratnál a mai kor elvárásainak megfelelő recepció fogadja majd a vendégeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában