Rejtett kincsek

2022.05.04. 14:00

Pécsi mesterek portréit, zsáner- és tájképeit is kiállították a Modern Magyar Képtárban

Egy somogyi kis faluba küldött pécsi körorvos szenvedélyes művészetszeretetével és három festménnyel indult Radnai Endre családi gyűjteménye, melybe most a pécsi közönség is betekintést nyerhet a Modern Magyar Képtár legújabb kiállításán.

Mohay Réka

– Egy műgyűjtő korántsem múltban élő, idejétmúlt figura. A 18. századtól kezdve a társadalom legmodernebb alakjának mondható, aki felismerve a múlt tárgyainak értékét, beemeli őket a jelen kontextusába – fogalmazott Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője a kiállítás megnyitóján. 

A Modern Magyar Képtár tárlata a Pictores minores címet kapta, utalva a kismester festők munkásságára – a kiállított képek legtöbbje ilyen, a köztudatban kevésbé ismert, nagy arányban pécsi alkotók munkája. De láthatunk neves művészek festményeit is, mint Csók István, Iványi Grünwald Béla vagy Rudnay Gyula. 

– A kismesterek művei nem feltétlenül a kevésbé kvalitásos alkotásokat jelentik, hanem a világhoz való viszony szolidabb, visszafogottabb ábrázolási módjait. A művészeti kánon velük együtt teljes – jegyezte meg Nagy András. 

A gyűjtemény története igen kalandos. Radnai Endre apja kezdte el a képek felvásárlását, ő ezt a családi hagyományt vitte tovább. 
– Édesapámat, akinek szülei is pécsiek voltak, az 1956-os forradalomban való érintettsége után Berzencére, egy kis somogyi faluba küldték. A művészet iránti szeretete azonban még itt, nagy szegénységében is megmaradt. Jártak akkoriban a falvakba képcsarnokos terjesztők, autóba pakolt képeket árulva. Az így vásárolt három festménnyel indult a gyűjtemény – mesélte Radnai. 

– Később édesapám Lengyeltótiba került. Gyógyított ott egy idős házaspárt, akik Pálmay Ilka színésznő oldal­ági leszármazottai voltak. Ő a 19-20. század fordulójának nemzetközi hírű primadonnája volt, rendkívül művelt világpolgár, akinek X. Piusz pápa saját kezűleg dedikált arcképet is ajándékozott. Egyenes ági örökösök nélkül hagyatéka szétszóródott rokonai között, beleértve a Lengyeltótiban élőket is. Bár ajándékba is adták volna, apám megvásárolt három festményt, ugyanis nagyon megtetszettek neki – avatott be a történetbe a gyűjtő. 

Így folytatva egyre több kép került a család birtokába. Radnai Endre fiatal felnőttként visszakerült Pécsre, a tanárképzőn végzett, Aknai Tamástól művészettörténetet is tanult. Rövidesen átnyergelt a műkereskedő pályára, régiségboltja Kiméra néven a mai napig működik a Pécsi belváros szélén. 
 

Értő szemekre találtak a képek

Radnai a megvásárolt képeket a Janus Pannonius Múzeumba vitte restauráltatni és szakértői vizsgálatra. – Nagy András felfedezte, hogy ezek értékes, jó képek, így az ő ötlete volt a kiállítás. Nagy András, bár szeret a háttérben maradni, nagy szerepet játszik az elrejtett értékek felkutatásában – mesélte a gyűjtő. 

Érdekesség, hogy Radnai képei fontos lelőhelyének bizonyult a pécsi vásár. – Itt alapozta meg gyűjteményét Kieselbach Tamás is, sőt, Rodin szobrai és a Seuso-kincsek is megfordultak itt. Szükséges azonban a kifinomult műgyűjtői szem, mely meglátja a képekben az értéket – mondta Nagy András. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában