Koncertet is adtak

2022.06.23. 11:30

Dániában lép fel a kórus

A Dán Királyi Zeneakadémia felkérésére június 21-én Koppenhágába utazott Keresztes Nóra karnagy vezetésével a pécsi Cappella Quinqueecclesiensis kórus. A magyar küldöttség a dán zeneakadémia hallgatóinak tart kurzusokat, de emellett egy nagyszabású koncerten is felléptek.

Radnai Balázs

Fotó: AS

– Intenzív napok várnak önökre Dániában. Miként jött össze ez a koppenhágai út? 
– A koppenhágai zeneakadémia felkért, hogy tartsak a hallgatóik számára egy karvezetés-mesterkurzust. Ennek a mesterkurzusnak a „gyakorlóterepe” pedig a kórusom, a Cappella Quinqueecclesiensis lesz. Ők is keményen fognak dolgozni, mint ahogy a dániai karvezető-tanoncok is napi kétszer három órában. 

– Hogyan képzeljünk el egy ilyen kurzust? 
– Az események két szálon futnak majd, az első a karvezetés, amiben a kórusunk által már ismert darabokat vezényelhetnek majd a kinti hallgatók. Ez egy vezényléstechnikai és zenei megoldásokat célzó rész. A másik irány a kargyakorlat és a próbatechnika lesz, amelynek során a kórusunk által nem ismert, új műveket kell majd betanítaniuk a dán hallgatóknak. 

– A dán zeneakadémia is beszállt az utazás költségeibe? 
– Kapunk tiszteletdíjat az akadémiától, de a koppenhágai magyar nagykövetség finanszírozta fő részben az utazásunkat. Nagykövetünk, Jakab Gabriella egy dán fővárosban rendezett koncertre kért fel bennünket, így eleget tudtunk tenni egyben a dán zeneakadémia felkérésének is, amely régóta fennállt. Azonban – annak ellenére, hogy a kamarakórus 2019 óta szerepel Pécs Város Kulturális Értéktárában – hiába fordultunk a pécsi városvezetéshez és a kulturális bizottsághoz, egy forintot sem kaptunk tőlük. 

– Mivel lépnek majd fel a nagykövetség által szervezett koncerten Dániában? 
– A nyolcvanperces koncert anyaga három nagyobb blokkba rendeződik: először egyházzenei művek a reneszánsztól napjainkig, majd világi darabok szintén ugyanezt a tág kronológiai ívet átfogva, végül – mivel a koncert apropója a „A Visegrádi Négyek” – az utolsó tömbben egy-egy lengyel, cseh, szlovák és magyar darab szólal meg. Emellett éneklünk dánul is, ezzel színesítve a tőlünk megszokott repertoárra jellemző soknyelvűséget. 

Világszerte tanítja a zenét

Keresztes Nóra középiskolásként párhuzamosan végezte a Nagy Lajos Gimnáziumot és a Pécsi Művészeti Szakközépiskolát. 1996-ban diplomázott le a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol később doktori fokozatot szerzett. 2018 óta a budapesti Zeneakadémia kinevezett oktatója: a kecskeméti Kodály Zenepedagógiai Tanszéken és a budapesti Zeneelméleti Tanszéken egyetemi docensként munkálkodik. Külföldön vendégtanárként tartott már kurzusokat többek között: Dániában, Észtországban, Litvániában, Olaszországban, Finnországban, Vietnámban, Hong Kongban és Japánban is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában