Finom falatok készülnek

2022.07.24. 11:40

Augusztusban felszáll a füst a babfőző fesztiválon

Aki még nem kóstolta, milyen a cserépedényben főtt sokac bab, annak azért, aki már ezen túl van, annak a mással összehasonlíthatatlan ízek újbóli élvezetéért érdemes ellátogatnia augusztus 6-án Mohácsra, a Táncsics Mihály utcába a babfőző fesztiválra. Meg azért is, mert nagy buli lesz.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Nyilván senki nem gondolta volna mondjuk egy évszázaddal ezelőtt, hogy az akkor hétköznapinak számított ételnek, a cserépedényben főtt babnak valóságos kultusza lesz egyszer Mohácson. Márpedig ez a helyzet, már nemcsak a helyi sokacság ünnepe a Sokác Babfőző Fesztivál, a megye és az ország határain túlról is egyre többen érkeznek a gasztronómiai találkozóra.

Egykor éppen az egyszerűsége miatt volt népszerű az étek: a szántóföldeken, a szőlőkben olyan ebédet kellett készíteni, ami lényegében magától főtt meg, nem igényelt folyamatos felügyeletet.

Az agyagedényben készült bab ennek éppen megfelelt: a hozzávalókat beletették a főzőalkalmatosságba (ami nem köcsög volt, mivel az nem hőálló, így a „köcsögös bab" kifejezés téves), tüzet gyújtottak mellé, aztán kezdődhetett a munka. Ha végeztek egy-egy sorral, megkeverték, dobtak a tűzre, majd folytatták, amit elkezdtek. Mire elhúzták a levesnótát délben, elkészült az ebéd is.

A sokac módra készülő bab receptje ugyan lényegében azonos az otthon készített verziókkal, az íze mégis más. Kétségtelen, hogy a füst is ad neki bizonyos bukét, de a hozzáértők szerint nem az, hanem az edény maga adja hozza ki a megszokottól eltérő ízeket a nyersanyagokból.

Persze erről leginkább akkor győződhetünk meg, ha megkóstoljuk. Erre augusztus 6-án, szombaton nyílik legközelebb alkalom, a soron következő, huszonhatodik babfőző fesztiválon.

Jelentkezni, asztalt foglalni a Sokac-körben (Táncsics Mihály utca 34.) vagy a 20/262-0992-es telefonszámon lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában