Emléket idéztek fel

2022.07.18. 15:01

Pécsre érkezett az űrutazó Charles Simonyi és testvére (galéria)

Simonyi Károly családja ünnepélyes keretek között látogatta meg a Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolában május végén átadott, a kiváló tudós-tanár eredeti dolgozószobáját bemutató emléktermet.

M.R.

Fotó: Őri László Facebook oldala

A július 18-i eseményre az iskola névadójának két fia, Simonyi Tamás, aki az átadón is jelen volt, valamint Charles Simonyi,  szoftverfejlesztő, űrutazó is ellátogattak, mellettük több családtag, illetve egykori tanítványok és a szakképző intézmény oktatói, vezetősége is megjelent.

Az egybegyűlteket Déri Tibor, az iskola igazgatója köszöntötte, Simonyi Tamás a család tagjait mutatta be.

Az intézményvezető előadásában ismertette az iskola történetét, eredményeit és Simonyi Károly emlékének fontos szerepét.

– A hozzánk először érkező diákoknak minden évnyitón bemutatom Simonyi Károly életútját, így már a kezdetekkor megismerkednek a névadóval – mondta Déri Tibor.

– Október 18-án, a születésnapján is tartunk ünnepséget, nemrég az intézmény oktatói dramatizált formában játszották el a professzor életútját a vele készült interjúk alapján. Rendszeres a Simonyi-sportkupa, valamint iskolánk legrangosabb elismerése a Simonyi-díj – folytatta az igazgató.

– Az iskola 2004-ben vette fel Simonyi Károly nevét, 2010-ben szobrot avattunk tiszteletére, idén pedig megnyílt a család felajánlása alapján az eredeti bútorait bemutató dolgozószoba. Simonyi Károly személyisége névadóként reprezentálja az intézmény sokszínűségét, s példaként állítjuk oktatók és diákok elé egyaránt – tett hozzá.

Simonyi Tamás, ahogy azt májusi cikkünkben olvashatták, azt mondta, elérzékenyült az édesapja dolgozószobáját megelevenítő terembe lépve.

Hasonló tapasztalatról számolt be a szobát először megtekintő Charles Simonyi is.

– Édesapám bútorai mellett a könyvei is itt vannak, ezek talán a legfontosabbak – mondta Charles Simonyi. – Megható volt pár percre ugyanabban a környezetben lenni, amit apánknál megszoktunk. Örülök, hogy a tanulóknak is alkalmuk nyílik arra, hogy ezt a hangulatot élvezhessék, s a kultúrát magukba szívhassák a könyvekből – fogalmazott. 

Tovább él a kiváló tudós emléke

Simonyi Károly dolgozószobáját a harmincadik Simonyi Károly Elektrotechnika Verseny keretén belül adták át a róla elnevezett Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolában május végén. Az emlékszoba korhűen, a sokak által szeretett, kiváló tudós eredeti bútorait, könyveket, jegyzeteket tartalmazza, a Simonyi család felajánlásának köszönhetően.

A július 18-i eseményen részt vett Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is, aki a Simonyi fivéreket a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatalban is körbevezette, s a város értékeihez kapcsolódó ajándékkal köszönte meg az részvételüket.

– A Baranya Megyei Önkormányzat az iskolával közösen továbbra is ápolja Simonyi Károly emlékét. Szeretnénk a fiatalok érdeklődését is egyre inkább felkelteni a műszaki tudományok, az elektrotechnika és az informatika iránt felkelteni. Aki e területeken elmélyíti tudását, az előtt megnyílik a világ, erre jó példa Charles Simonyi is – fogalmazott Őri László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!