Külföldi hallgatók is részt vesznek

2022.07.09. 12:31

Újabb három nemzetközi nyári egyetem indult a héten a PTE-n

A mesterséges intelligencia alkalmazásának jogi vonatkozásai, az adatvédelmi jog aktuális kérdései, interkulturális ismeretek, Magyarország kulturális öröksége - 100 hallgató részvételével újabb 3 nyári egyetem vette kezdetét ezen a héten a Pécsi Tudományegyetemen a Pécs Summer School program keretén belül.

forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

A német, olasz, cseh és orosz partneregyetemek mellett a PTE magyar és külföldi hallgatói is részt vesznek a Law and Technology elnevezésű két hetes nyári kurzuson, ahol többek között az adatvédelmi jog aktuális kérdéseivel, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazások jogi és etikai kihívásaival ismerkednek meg a kurzus során. A program másodszor kerül megrendezésre az európai egyetemi szövetség, a European Digital UniverCity (EDUC) hallgatói számára. 

Az akadémiai programot az Állam- és Jogtudományi Kar biztosítja

Szintén ezen a héten indult az a négy hetes program, mely új egyetemi kapcsolat eredményeként idén első ízben kerül megrendezésre a francia ESIEA egyetem hallgatói számára. A 40 francia hallgató négy héten keresztül a Bölcsészet- és Társadalomtudomány Kar által kínált angol nyelvi és interkulturális képzésen vesz részt. E programokkal párhuzamosan zajlik az idei évben online módon megrendezésre kerülő „Magyarország kulturális öröksége” című két hetes nyári egyetem. A résztvevők cseh, orosz, ukrán, indonéz, albán, görög partneregyetemek hallgatói, akik a kurzus során átfogó ismereteket szereznek a magyar történelemről, gazdaságról, kulturális örökségről és népzenéről. 

A program akadémiai részét a Kultúratudományi, Pedagógiai és Vidékfejlesztési Kar biztosítja

A délelőtti tanórák mellett a résztvevők izgalmas és változatos kulturális programokon ismerkedhetnek Pécs és Baranya megye nevezetességeivel. A hallgatók részt vesznek a Fényfesztiválon, múzeum – körutat tesznek Pécsett, valamint ellátogatnak Orfűre és Abaligetre. Az Interkulturális Est során bemutatják a saját kultúrájukat is a többi hallgató számára, az Európai Unióról szóló Kvíz Esten pedig számot adnak hazánkról és az EU-ról szerzett ismereteikről. Beach
Party, kirándulás és különböző sport események is szerepelnek a szabadidős programok között.

Az online program résztvevői számára is igen változatos szabadidős programok kerülnek megrendezésre. A programok között szerepel online városnézés, interkulturális est, játékok estje valamint online főzőshow, melynek során a gulyásleves főzés fortélyait sajátíthatják el a hallgatók. A Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogy évről évre egyre nagyobb számú nyári egyetem kerüljön megrendezésre a Pécsi
Tudományegyetemen. Fő cél volt az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása, azaz a nyár megtöltése növekvő számú, nemzetközi nyári egyetemi programmal, különböző tématerületeken. Az idei évben összesen hét nyári egyetem kerül megrendezésre a Pécs Summer School programon belül, melyen közel 300 hallgató vesz részt 3 kontinensről. Az akadémiai programokat a Karok biztosítják, míg a programok teljes körű szervezését a Nemzetközi Igazgatóság végzi. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában