Arany a jurtában

2022.08.08. 09:01

Bugacra költözik a babarci kincs

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepét tartják augusztus 12-14 között Bugacon, ahol többek között bemutatják a Babarcon talált gazdag avarkori leleteket is.

Zs.J.

Fotó: BÚS CSABA

A napokban tartották a VII. Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés sajtótájékoztatóját Budapesten, ahol beszámoltak arról, hogy augusztus 12-14 között Bugacon rendezik a hun és türk tudatú népek legnagyobb seregszemléjét. A Bács-Kiskun megyei településen a hagyományőrző ünnep alkalmából egy hatalmas nomád jurta falut építenek, amely betekintést ad sztyepei, és a honfoglaló magyarok életébe.

Ahogyan azt kurultáj.hu oldalon is írták, legnagyobb szétszedhető jurtájában, az „Atilla Sátrában”, az „Ősök Arcképcsarnoka” elnevezésű antropológiai kiállítás lesz látható, de bemutatják itt a szegedi Móra Ferenc Múzeum nagyszéksósi hun aranykincsének egy részét, és nem utolsósorban, Pécs után az országban itt csodálható meg, a tavaly Babarcnál feltárt avar-kori temető különösen gazdag leletanyagát.

A VII. Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés előtt egy nappal Kirgiz Napot szerveznek a Parlamentben, ahol kettőszázötven közép-ázsiai küldöttségi tagot fogadnak. A bugaci rendezvényen számos hagyományőrző bemutatót, párbaj- és szablyavívóversenyt rendeznek, illetve előadásokat tartanak. A rendezvényen felszólal Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke,  Baghdad Amreyev a Türk Államok Szervezetének elnöke, Necmettin Bilal Erdoğan – az Ethnosport Világszövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában