Indul a fesztivál

2022.09.19. 15:01

A pécsi majálisok, bányásznapok fénye elhalványult, ennek pótlására indult el a Pécsi Napok

Idén egy új helyszín is bekapcsolódik a Pécsi Napok rendezvénysorozatba, a Zsolnay Kulturális Negyed, ahol egy olyan dél-korai együttes is fellép, akik Magyarországon Budapesten kívül máshol még nem játszottak.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Harmincegy évvel ezelőtt Pécs városának akkori kulturális, művészeti és sportélet vezetői hagyományteremtő szándékkal útjára indították a Pécsi Napokat. Egy olyan rendezvényt álmodtak meg, egy olyan többnapos ünnepet, ami a korábbi majálisok és bányásznapok halványuló fényét adta volna vissza. Az első Pécsi Napok 1991. szeptember elsején vette kezdetét. Volt idő, mikor az őszi rendezvény közel két hétig tartott. A Centrum parkolójában fesztiválsátor állítottak fel, illetve a Sétatéren, a Színház téren és a Széchenyi téren kulturális programok sora várta a városlakókat.

A régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja idén szeptember 21-25. között veszi kezdetét, amely alatt olyan fellépők érkeznek a Széchenyi térre, mint a 4S Street, a PASO, a Magna Cum Laude, Delhusa Gjon. Lesz Tanuló Város Fesztivál, PTE Nemzetközi Nap, Pagony gyerekprogramok, divatbemutató, Bor és Dal Ünnepe, de természetesen a szokásos gasztro forgatag sem maradhat el. A Széchenyi téren közel harminc gasztronómiai kitelepülő étel-ital kínálatából, és több mint húsz kézműves portékáiból válogathatnak.

Idén rendhagyó módon a Zsolnay Kulturális Negyedben is lesznek programok a PTE International Seasons és a Pécsi Napok rendezvénysorozat részeként. Érkezik Дeva (DEVA), azaz Takács Dorina, aki szeptember 22-én 20 órától az E78-as koncertteremben add ingyenes koncertet. A 21 éves előadó dalait már számos európai és tengerentúli rádió játssza. Nemrég megkapta a Petőfi Rádió legjobb női előadó díját és a Music Moves Europe Díjat.

Őt követi a színpadon a Leenalchi, egy dél-koreai együttes, akik az elmúlt években számos dél-koreai, illetve nemzetközi díjat söpörtek be. Mint megtudtuk, Magyarországon Budapesten kívül csak Pécsett lesznek láthatók. 

A Pécsi Napok vasárnap a Széchenyi téren a szüreti felvonulással, és Magna Cum Laude koncerttel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában