Német búcsút tartanak

2022.09.01. 11:31

Idén is indul majd a gyalogos zarándoklat Máriakéménden

Jövő vasárnap, szeptember 11-én tartják a német nemzetiségűek zarándoklattal egybekötött hagyományos búcsút Máriakéménden.

W. K.

– Több évtizedes hagyomány a máriakéméndi kegyhelyen a Kisboldogasszony-napi búcsú, ami a német nemzetiségű hívek rendezvénye, és amit még Mayer Mihály nyugalmazott püspök vezetett be az 90-es években. A cél az volt, hogy legyen egy olyan búcsú, ahol a Baranya és Tolna megyei német nemzetiségűek német nyelvű szentmisén vehetnek részt – közölte a Pécsi egyházmegye. Bő egy évtizeden keresztül a Máriakéméndről és környékéről elszármazott más nemzetiségű hívők is nagy számban vettek részt a falunapi találkozóval egybekötött programon – ezeken az ünnepeken a több mint egy kilométer hosszúságú kocsisor az út mindkét oldalán egészen a falu határáig ért. 

A Pécsi egyházmegye tájékoztatása szerint idén öt éve, hogy a Máriakéméndi Német Önkormányzat Biki Endre Gábor, a máriakéméndi kegy­templom gondnoka helytörténeti kutatásai alapján felélesztette a régi búcsúk hagyományait. Azóta a Kisboldogasszony ünnepéhez közeli vasárnap megrendezett program egyre népszerűbb, a kegyhely vonzáskörzete ismét egyre tágul, híre évről évre messzebbre jut. 

A Kisboldogasszony-napi búcsúra idén Nagypallról, a községháza buszmegállójából indul gyalogos zarándoklat a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör szervezésében – az erdei túra útvonala a Szent Márton út nyomvonalán Erzsébet, Szellő és Kátoly érintésével vezet. Az út teljes hossza 16 km, a 8.15-kor induló zarándoklathoz a Máriakéméndtől kb. 9 km-re fekvő Erzsébeten, a templomnál is lehet csatlakozni, kb. 10 órakor, illetve Szellőn, a haranglábnál, kb. 11.30-kor. 

A máriakéméndi kegytemplomban az ünnepi német nyelvű szentmise 14.30-kor kezdődik, melyet dr. Tamás Roland szajki plébános mutat be. Ezt követően, várhatóan 16 órától a templom parkjában felállított színpadnál szabadtéri zenés-táncos kulturális műsor veszi kezdetét, melyen a fellépő a Millich zenekar lesz. A program ideje alatt a templom udvarán árusok kínálják portékáikat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában