A szentendrei skanzenben is bemutatják

2022.09.03. 11:40

Milyen ruhát viseltek száz éve a menyasszonyok?

Nagy öröm érte a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tagjait, hiszen a viselettár legmegbecsültebb darabját, egy több mint százéves komplett menyasszonyi ruhát sikerült felújíttatniuk.

R. B.

Képünk illusztráció

Fotó: Szalay Károly

A rékliből, szoknyából és kötényből álló teljes öltözéket Töttös Sándor vásárolta az egyesület részére, a restauráláshoz pedig a Csoóri Sándor Alap biztosította a szükséges forrásokat. Szerencsére az ország egyik legjobb restaurátora, Millei Ilona, Ferenczy Noémi-díjas textil-szakrestaurátor épp a szomszéd faluban lakik, és örömmel elvállalta a felkérést, és a ruhadarabokat szerves oldószerrel megtisztította, mielőtt nekilátott a res­taurálásnak.

– A szoknya és a kötény pártázóját több helyen meg kellett erősíteni, de a legtöbb munka a felsőrésszel volt, hiszen kikopott láncszálakat, hasadásokat és kopásokat is helyre kellett hozni – mesélte Millei Ilona.

Az elkészült 1900-as évekbeli ünnepi ruha első útja Szentendrére vezet, ahol a skanzenben lesz bemutatva szeptember 10-től egy kiállításon, mielőtt visszatérne Zengővárkonyba, hogy a helybeliek is megcsodálhassák a páratlan emléket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában