Sásd egykor

2022.09.07. 11:01

Múltidéző: elnyeri fényét a város (Galéria)

Zs. J.

„A Hegyhát központja most újra esélyt kapott arra, hogy visszanyerje régi rangját. Hosszú távon nagyon sokat fog jelenteni a városi rang az itt élőknek és az egész térségnek egyaránt,” mondta 1995-ben Sásd akkori polgármestere, Kovács Sándorné. 

A településről elmondható, fokozatosan fejlődött 1979-ig, mikor csaknem száz év után elvesztette járási székhely rangját. Az új járási székhely Komló lett, és többek között a helyben lévő járásbíróság, rendőrkapitányság, földhivatal a Sásdtól húsz kilométerre található városba került. Sásd város erről így ír a saját honlapján: Ezen elhibázott döntés az addigi dinamikus fejlődést visszafogja, majd a rendszerváltozás után létrejövő önkormányzatiság jegyében és a tulajdonviszonyokban végbemenő gyökeres változások következtében új pers­pektívák nyíltak a település fejlődésében.

Sásdot 1995-ben várossá nyilvánítják, így a Hegyhát központja új esélyt kapott arra, hogy visszanyerje régi rangját. A várossá avatáson részt vett Kuncze Gábor akkori belügyminiszter, aki beszédében szólt a várossá válással együtt járó felelősségről. 

Aki mostanában járt a faluból várossá lett Sásdon, az láthatja a fejlődést, és azt, hogy jó kezekben van az irányítása. A pályázatoknak köszönhetően több városi épület, utak, járdák megújultak, befejeződött az új bölcsőde építése, és a központja is új köntöst kap. 

Pénteken a város napján a Dunántúli Napló fotóriportere, a múltidéző rovatunk fotósa, Laufer László képeiből nyílik kiállítás „Sásd egykor” címmel a Sásdi ÁMK Közösségi Házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában