Mediterrán táncházzal zárták a nyarat

2022.09.01. 14:33

Reszkethettek a tányérok a Pyrgos együttes görög táncos, zenés programján a Széchenyi téren (videó)

Mohay Réka

Megtelt a Széchényi tér a szerda esti görög táncházra érkezőkkel. A Pyrgos Görög Zenekar és Táncegyüttes a döntően görög lakosságú Beloiannisz településről érkezett Pécsre, ahol a görög nemzetiségi önkormányzat támogatásával rendszeresen tartanak táncházakat. Immár hagyományként, minden év augusztusának utolsó szerdáján a város főterén hívják táncba az érdeklődőket, járókelőket.

A táncházat megelőzően a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium Anatolí táncegyüttese is tartott táncos bemutatót, majd a Pyrgos legényei tettek tanúbizonyságot a mediterrán görög virtusról a tánc nyelvén, még a jellegzetes tányértörésből is bőven kaphatott ízelítőt a közönség.

Forrás: MW

Rengetegen álltak be a sajátos lüktetésű zenére ropott körtáncokba és tették próbára ritmusérzéküket, mozgáskoordinációjukat. A táncolók között többen is akadtak, akik feltűnően jól ismerték az elhangzó dallamokat és a hozzájuk tartozó lépéseket.

Egyik úriember, akinek mozdulatait sokan követték, elmondta, rendszeresen tartanak táncházakat a Pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban, ahol év közben sokan tanulják a jellegzetes görög tánclépéseket. A Pyrgos együttes pedig általában havonta érkezik Pécsre, ilyenkor élőzenei kísérettel teszik teljessé a táncokat.

A dallamvilág és a mozdulatok egyaránt mediterrán hangulatba repítették az összegyűlteket, megmutatva a tánc és a zene közösséget összetartó, összekovácsoló mivoltát.

Forrás: MW

A Zorbából ismert dallam sem maradt el, melyet szintén nagy örömmel fogadott a pécsi közönség – akik nemsokára a Pécsi Balett azonos című táncjátékával is görög vidékekre repülhetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában