Újra nagyvásznon a Dűne

2022.10.11. 20:48

A megfilmesíthetetlennek hitt klasszikust vetíti újra az Uránia Mozi

Klasszikus. Egyedi. Műfajteremtő. Megkerülhetetlen. Megannyi jelzővel illethetnénk Frank Herbert Dűne című művét, amelynek sem könyvként, sem filmként nem volt könnyű útja a sikerig. De végül ez a fűszeres képzelet célba ért mindkét területen – október 14-én pedig ennek a megfilmesíthetetlennek tartott alkotásnak Denis Villeneuve féle változatát vetíti ismét Pécsett az Uránia Mozi.

bama.hu

A Dűne a sci-fi műfajának egyik alapköve. Így nem meglepő, hogy sokan megmerítkeztek ebben a világban. Hogy mást ne mondjunk, George Lucas is beépített egy-egy elemet a kötetből a mindenki által jól ismert Star Warsba.

Herbert műve egy bosszútörténet, egy tőrbe csalt apa fiának menekülése a Fűszer bolygóján, aki menedéket talál a sivatagi nomádok, a fremenek között, majd hadsereget toboroz, hogy leszámoljon ellenségeivel. Egyszerűnek tűnik? Talán, de ennél sokkal többről van itt szó. A világ, a karakterek, a párbeszédek, a belső monológok, a filozófikus témák (messianizmus, felsőbb akarat, végzet elkerülése) mind olyan egyedi olvasási élményt ígérnek, ami miatt a Dűne méltán került a klasszikusok közé. 

Megfilmesítése pedig nem egyszerű feladat. A ‘70-es években Alejandro Jodorowskynak volt egy tizennégy órás elképzelése, amelyben olyan ismert emberek tűntek volna fel, mint Salvador Dalí, Orson Welles vagy Mick Jagger, a zenét pedig a Pink Floyd szerezte volna. Ez a film végül nem készült el, nem talált finanszírozót ez az őrült, fűszeres utazás. 1984-ben David Lynch próbálkozott a történet nagyvászonra vitelével, de óriási bukás volt. 

Aztán eltelt majdnem negyven év, mire valaki újra hozzá mert nyúlni a történethez, és szerencse, hogy a zsánerben már magát megmutató Denis Villeneuve kezébe került a gyeplő. A francia-kanadai rendező a filmipar egyik egyedisége. Alkotásaiban nem rohan, lassan építkezik olyan feszültséget teremtve, amely még a film megnézése után sem ereszt – gondoljunk csak az Érkezés, a Szárnyas Fejvadász 2049, a Fogságban vagy az Ellenség című mozifilmjeire. 

A Dűne első részében sem az őrült tempó dominál. Lassú folyóként csordogál a történet, megismerjük a szereplőket, a bennük dúló harcokat, a sivatagot, a világot, a hatalomnak számító Fűszert, amiért ármánykodás folyik a háttérben. A feszültség azonban már az első képkockától végig kísér minket, amit a zene, az akciódús jelenetek csak még inkább fokoznak.

A 2021-es Dűne azonban csak a történet eleje, egy prológus, ami bevezet minket egy megfilmesíthetetlennek titulált könyv világába kiváló színészek alakításával. A második rész is készülőben van, így egy év elteltével ideje újrázni, és október 14-én nagyvásznon megnézni Herbert fűszergőzös látomását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában