Elismerés

2022.10.11. 08:32

 A pécsi tanszékvezető könyve is szerepel a Margó-díj jelöltjei között

Idén október 13-án startol a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, és még a nyitónapon kihirdetik a Margó-díj győztesét. A jelöltek között van a pécsi Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék vezetőjének, Lichter Péternek a könyve is.

Bama.hu

Forrás: Lichter Péter Hivatalos Facebook oldala

Amikor olvasunk, csak mi vagyunk és a könyv. Nem szeretjük, ha olvasás közben megzavarnak. Néha nagyon mérgesen tudunk nézni arra az illetőre, aki kiragadott minket a történetből. Ez egy magányos tevékenység, de a fesztivál nem. Hasonszőrű emberek vesznek minket körül, akikkel osztozunk az olvasás szeretetében.

Idén immáron nyolcadik alkalommal jutalmazzák a legjobb első prózakötetes írót a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretén belül. A díj nem csak meg akarja mutatni a legerősebb pályakezdőket, hanem népszerűsíteni is szeretné a kortárs irodalmat. Pécsiként nagy öröm számunkra, hogy a jelöltek között szerepel Lichter Péter: Kubrick-akció című kötete is.

A filmrendező, filmesztéta és író első alkalommal vágott regényírásba, amelynek nem meglepő módon, de a film áll a középpontjában. Első könyvével szemben állított elvárása az volt, hogy megállja a helyét a minőségi ponyvák között, és azok számára is szórakoztató legyen, akiket egyáltalán nem érdekel a filmtörténet. A próza középpontjában egy pornómozi gépésze áll, aki egy este titokzatos dobozt talál az ajtaja előtt. Ez egy szerkezetet rejt, amivel a főhős képes lesz gondolatait a filmszalagra másolni. Ennek köszönhetően titkos vállalkozásba kezd barátjával, és különös mozifilmek lepik el a filmszínházakat. A történet azonban fordulatot vesz, amikor kiderül, hogy a szerkezet egy stúdió tulajdona, és a vezető bármire képes lenne, hogy azt visszaszerezze.

Ez a könyv egy igazi filmes Kánaán, amelyben a 70-es évek minden olyan alkotása feltűnik, amely korszakalkotónak számított, kezdve a címben is szereplő rendező filmjeivel. Ahogyan a kötet fülszövegében is szerepel: „a Kubrick-akció egyszerre a műfaj klasszikusait idéző thriller és utalásokkal teli szerelmeslevél a mindenkori mozgóképhez.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában