Még sosem főztek ennyien

2022.10.17. 17:29

Kis falu nagy rendezvénye lett a Gőzgombóc Fesztivál

„Az első kérdés mindig úgy hangzik, hogy hányan voltunk a Gőzgombóc Fesztiválon. Megállapodtunk abban a hivatalban, hogy 5500-an”, viccelődött Habjánecz Tibor Geresdlak polgármesetere a Köszönöm partin, ami mosolyt csalt az egybegyűltek arcára.

Fotó: Laufer László

A Köszönöm partit jó pár éve megrendezik a településen, ahol egy vacsorával (az idei menü töltött káposzta és lekváros bukta volt) és kisebb ajándékkal, most gravírozott féldecis pohárral, Geresdlak felirattal kedveskedett az önkormányzat a helyi önkénteseknek, szervezőknek, akik segítettek a Gőzgombóc Fesztivál megrendezésében.

A polgármester a rendezvény tartott beszédében kitért arra, hogy miért 5500-as számot határoztak meg. Mint mondta, nehéz pontosan megmondani, hogy mennyien voltak a fesztiválon. Igaz, tette hozzá, a jegybevétel, a VIP-es jegyek fix számot adnak, de ebből nem tudják mennyi 14 év alatti gyerek volt a fesztiválon, illetve, mennyi volt a fellépőket elkísérők száma és a szervezők, önkéntesek számát sem lehet pontosan meghatározni. Az biztosan kijelenthető: a tavalyi évhez képest jóval többen voltak, már a délelőtti programkor megtelt a rendezvénysátor, ami egész nap zsúfolásig tele volt.

– Ez volt a legsikeresebb, a legjobb fesztiválunk. Most jelentkeztek a legtöbben a főzőversenyre. Sohasem volt harminc feletti létszám, most harmincöt csapat mérettette meg magát. Geresdlakról több csapat indult, de jöttek szerte Magyarországról, így többek között Zebegényből, Császártöltésről, Hartáról, Szepetnekről, Budapestről, Pécsről, sőt Székelyföldről is.

Egy csapatot külön kiemelt a polgármester, nem a győztest, akik minden babért elvittek, hanem helyi közösségi étterem konyhás csapatát. Őróluk kevés szó esik, pedig minden évben kemény munkát vállalnak a fesztiválon. Több száz embert szolgálnak ki, fesztiválonként 800-1000 gőzgombócot készítenek.

– A fesztivál háromlábon áll: egyik a jegybevétel, másik a szponzorok, vállalkozók támogatása, és nem utolsó sorban a harmadik a pályázati lehetőség, amit önkormányzatunk, klubjaink, egyesületeink révén szerzünk

 – említette Habjánecz Tibor.

A fesztivál után rengeteg elismerő levél, telefonhívás, Facebook-hozzászólás érkezik az önkormányzathoz. Idén egyet olvasott fel a polgármester, a vokányi Gaszt Erzsébet levelét, aki ebben az írásban megemlítette a Gőzgombóc Fesztiválról: „egy kicsi falu nagy rendezvénye, amire méltán lehetnek büszkék a helyiek”.

 

Kell egy csapat

– Jómagam elsősorban csapatainkra és segítő kollégáimra, dolgos geresdlakiakra vagyok büszke

 – említette a polgármester, aki külön kihangsúlyozta, hogy igen ez egy kis falu nagy rendezvénye, ami országosan elismert gasztrofesztivállá vált.

Habjánecz Tibor kiemelte, hogy büszke geresdlaki közösségre, az itt élő svábokra, magyarokra, finnekre, osztrákokra egyaránt, akik megteremtették múzeumokat, mézeskalácsfalvát és több ezer embernek bemutatták, kitárták ezt a geresdlaki csodát. Geresdlakról kijelenthető, a településen olyan közösség alakult ki, akik egy nagy, összetartó csapatott alkotnak, és képesek együtt lépni, tenni a közös sikerért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában