Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden

2022.10.06. 11:13

Kötelező olvasmányok elevenednek meg a színpadon

Tavaly a Pécsi Nemzeti Színház Ö.K.Ö.R. címen egy olyan ifjúsági sorozatot hozott létre, amellyel az irodalmat szerette volna befogadhatóbbá tenni a tizenéves korosztály számára. Most jön a folytatás: az Ö.K.Ö.R. II. ősbemutatóját október 8-án, szombaton tartják.

bama.hu

Forrás: PNSZ

Fotó: Kis Kata Linda

Ha azt halljuk, hogy kötelező olvasmány, akkor egy kicsit mindannyian megborzongunk. Eszünkbe jutnak iskolás éveink kötelező olvasmányai. Aztán ott vannak azok a segédanyagok is, amelyeket akkor kölcsönöztünk ki a könyvtárból, ha semmi kedvünk nem volt elolvasni a kötelezőket. Ezeket a köteteket nevezték Kötelezők rövidennek. Nem véletlen a színházi előadása neve sem: az Ö.K.Ö.R. rövidítés annyit tesz, mint Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden.

A tavalyi évben a központi téma a felnőtté válás és a szerelem problémája volt, a 7. és 8. osztályosok olvasmányaiból válogattak. Szabó Magda Abigélje, William Shakespeare Szentivánéji álomja, Rómeó és Júliája, valamint Móricz Zsigmond Pillangója és Légy jó mindhalálig című kötetének részletei elevenedtek meg a színpadon két ismert és közkedvelt popzenész, Beck Zoltán és Kardos-Horváth János közreműködésével.

Az idei évben a Pécsi Nemzeti Színház társulatának fiatal művészei mutatkoznak be, és a 9., 10. osztályosok kötelezőinek tragikus hősei elevenednek meg a színpadon. Ők a megmentők, akik azonban nem tudják, mit vagy kit kell megmenteni. Az antik, a reneszánsz és a romantikus irodalom alakjai, köztük Candide, Odüsszeusz, Hamlet, Anyegin, Ophélia, Melinda, Tatjana egy mindenkit érintő nehéz feladattal szembesülnek. A világ, amiben élnek átalakult, megváltozott, meg kell menteniük magukat és minket is.

A bemutató valójában egy irodalmi osztálykirándulás, de nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is. A szövegkönyvet 2022-ben is Enyedi Éva jegyzi. Az ősbemutatót 19 órai kezdettel tartják a Kamaraszínházban október 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában