Turnéztak a néptáncosok

2022.10.10. 17:44

Számos baranyai rendezvényen megfordultak az egregyi hagyományőrzők

M. R.

Forrás: Máré Manói és Máré Csillagai Magyaregregy

Eseménydúsan telt az ősz és az idei év is a település néptáncos hagyományőrzői számára. A hétvégén a Magyaregregyi Szüreti felvonuláson lépett fel a Máré Manói csapat a helyi fiatalsággal együtt. A programon felelevenítették egy régi hagyományt, ugyanis kisbírót jelöltek ki.

– Volt idő, amikor a falu első embere a bíró volt, az ő jobbkezeként ismerték a kisbírót, aki a településen történteket, tudnivalókat hirdette ki a lakosság számára 

– számolt be a hagyományőrző néptánccsoport vezetője, Glock Ákos.

E szerepet Koch Dávid vállalta, aki verses formába öntve mesélte el a település híreit. A fiatalok több megálló során táncolták végig a falut, végül az egregyi sokadalom közepette zárult a program – a havona megrendezendő sokadalomban helyi kézművesek portékáit kínálják az érdeklődőknek.

A Máré csillagai tánccsoport részt vett Kárászon is, az idősek napján, hasonlóképp a Magyaregregyi Hagyományőrző Egyesület tagjaival. Ők több eseményen részt vettek, nemrég Alsómocsoládon is bemutatkoztak az ottani szüreti felvonuláson. Itt egy traktor pótkocsijában utaztak, s a falu több pontján megállva adtak műsort.

Az egregyi hagyományőrzők rendszerint helyi, völgységi magyar népviseletbe öltözve lépnek fel a rendezvényeken, melynek jellegzetes eleme a hölgyek pliszírozott rakott szoknyája.

A Magyaregregyi Hagyományőrző Egyesület táncosai, mint vezetőjüktől megtudtuk, az idei évben számos településen járt, Alsómocsolád és Kárász mellett Vékényen, Váralján, Mekényesen, Szalatnakon, Mázán és Kozármislenyben is felléptek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!