Lesz miből válogatni

2022.10.30. 16:58

Tavasztól felpezsdül majd a vidéki élet a „Pajtakult” által

Megyénk hét helyszínén szerveznek tavasztól kulturális programokat a különböző szervezetek a Nemzeti Kulturális Alap Pajtakult pályázati projekt keretében.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Vidéken Jó! Alapítvány

Legalább három önálló eseményből álló programsorozatra nyert támogatást megyénkből több szervezet, melynek köszönhetően a Szaporcai Cifraházban, a Beremendi Kovácsműhelyben, a cserkúti MaCseK Pajtaszínben, az Orfűi Malmoknál, a hosszúhetényi Almalomb étteremben, a nagyharsányi Narancsligetben, valamint a mohácsi Kézműves Alkotóház Egyesület szervezésében különböző kulturális élményekkel gazdagodhatnak majd a látogatók.

A Vidéken Jó! Alapítvány tavasztól jazz, világ-, és népzenei, vagy családi koncertek, fotó vagy hagyományőrző kiállítások, színi-, vagy báb előadások, kézműves és gasztronómiai programok megszervezésével, valamint az Ormánsággal, annak kulturális és épített örökségével kapcsolatos előadásokkal színesíti majd a Szaporcai Cifraházat. A szervezet évek óta kiemelt figyelmet fordít az Ormánság környezeti, épített, kulturális, gazdálkodási, gasztronómiai örökségének, illetve közösségi értékeinek ápolására, ezek felmutatására, aktuális használatára, másrészt a falusi, illetve urbánus kultúra és közönség között a híd szerepét kívánják betölteni. Törekednek arra, hogy  az Ormánság környezetének kultúrája, értékei megjelenjenek a városias vagy kortárs művészeti ágak képviselőinek témái, inspirációi között. 

– A tervezett komplex kulturális eseményekkel az a célunk, hogy egyrészt ráirányítsuk a figyelmet kistérségünkre, azok értékeire, másrészt hogy minőségi szórakozási, kikapcsolódási és szellemi értelemben is feltöltődési lehetőséget nyújtsunk a helyieknek és az ide érkezőknek, továbbá hogy emberek, kultúrák találkozását és egymásra hatását lehetővé tevő helyszíneket és alkalmakat biztosítsunk 

– mondta Bozsits József, az alapítvány elnöke.

A Szaporcai Cifraház egyébként jelenleg egy teljes felújításon esik át, a Népi Építészeti Program kiemelt támogatásával. A munkálatok végeztével a teljes porta és épületegyüttes a közösség, a kultúra, a vidéki élet népszerűsítésének szolgálatába áll, tájszobával, közösségi és kiállító terekkel, nagy egykori szénapajtával, szövőműhellyel, kovács-, és faműhellyel, kemencével, stb.

Az alapítvány a 2023. év eleji nyitás után minél több, változatosabb programmal szeretné megtölteni a portát, jó példává szeretne válni az Ormánság kitörési lehetőségeit illetően, felmutatva annak értékeit, bevonzani a helyieket, és a nagyobb települések, megyeszékhely, főváros, a környező országok közönségét, szakembereit, alkotóit, előadóit. 

Rövid távú céljuk pedig, hogy intézményesülve a Szaporcai Cifraház hivatalosan is kulturális, közösségi színtérré, tájházzá váljon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában