Bertók-díj

2022.11.29. 10:04

A kitüntetéssel a kortárs magyar költészet alkotóit ismerik el

A Kossuth- és József Attila-díjas magyar íróról, költőről, Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat második alkalommal ítélte oda a Jelenkor Alapítvány kuratóriuma. 2022-ben Tóth Krisztina veheti át az elismerést a december 6-ai ünnepélyes átadón, a Kodály Központban.

Cz. E.

Forrás: Kodály Központ

A díjazott az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik. Ebben az időszakban nyolc verseskötete jelent meg, a legutóbbi 2021-ben látott napvilágot. De Tóth Krisztina jeleskedik a próza, a gyermekirodalom, a drámaírás és a műfordítás területén is. A neki ítélt Bertók László Költészeti Díjat a költő fia, Bertók Attila, valamint a Jelenkor Alapítványa alapította 2021-ben. 

Céljuk, hogy megőrizzék a költő emlékezetét, méltassák az ideológiáktól, korlátozásktól mentes szabad művészetet, valamint, hogy elismerjék a kortárs magyar költészet alkotóit. A kitüntetést minden évben a költő születésnapján adják át ünnepi műsor keretében Pécsen, amely lehetőséget kínál társművészetekkel történő együttműködést is. 

A 2022-es átadón Köles Ferenc versmondásán kívül, videóetűdökkel is készültek Bertók verseihez a szervezők, amelyek Bartha Máté rendező, Bartha Márk zeneszerző, valamint Patkós Márton színművész koprodukciói. Az est második felében a díjazottat Parti Nagy Lajos méltatja, majd Ágoston Zoltán beszélget Tóth Krisztinával. A rendezvényen fellép a Pannon Filharmonikusok is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában