Honnan indult a Me Too-mozgalom?

2022.11.19. 11:13

Az elmúlt öt év egyik legnagyobb amerikai botrányát vitték filmre

Mostanában egyre több igaz történeten alapuló filmet láthatunk a mozikban, valamint a streaming szolgáltatók is ontják magukból ezeket az alkotásokat. Az Azt mondta című filmet nagyvászonra készítették és a pécsi Cinema City négy alkalommal is vetíti november 19-én.

Cz. E.

Forrás: Youtube

2017-ben hatalmas botrányt keltett egy cikk az Amerikai Egyesült Államokban, amelyet a The New York Times közölt le. Hollywood egyik legjelentősebb és legelismertebb filmproduceréről, Harvey Weinsteinről írtak leleplező cikket. A riportot két újságírónő állította össze több nő bevonásával, akik között számos a producer áldozata is volt egyben. A megkeresett nők, akik hajlandók voltak nyilatkozni, azt állították, hogy a sikeres szakember molesztálta, zsarolta, elhallgattatta alkalmazottjait és a feltörekvő színésznőket. Egy ponton a vádak már nemi erőszakot is tartalmaztak. Végül a vádlottat bűnösnek találták és 23 év börtönbüntetésre ítélték.

A történetből könyvet is írtak, most pedig a német rendező, Maria Schrader forgatott filmet erről az amerikai botrányról, aminek hatására a Me Too-mozgalom is elindult és elég gyorsan el is terjedt. A kampány azokat az embereket, főként nőket képviseli, akik a szexuális zaklatásukról és támadásukról világméretű vitát indítottak el.

Az Azt mondta az ügy felgöngyölítését, az áldozatok beszámolóit és a cikk közzétevésének napjait meséli el tényfeltáró, dokumentarista módon. A filmet a pécsi Cinema City délelőtt fél 11-kor, délután fél háromkor és öt óra tíz perckor, valamint este háromnegyed nyolckor  vetíti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában