Önbecsapás, bezárkózás

2022.11.22. 10:04

Egyetlen alkalommal újra a színpadon a Kulcskeresők

Örkény István és a Pécsi Harmadik Színház neve szinte már egybeforrt. A teátrum már öt darabját színpadra állította, amelyből a Kulcskeresőket most újra műsorra tűzték egyetlen alkalommal, november 22-én este 7 órai kezdéssel a Déryné Program keretében.

Czeczon Enikő

Örkény műve örökérvényű. Az önbecsapásról és a bezárkózásról szól. A Kulcskereső szereplői nem csak a saját, hanem a helyzetük kulcsait sem találják. A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író humorral, szeretettel, megértően mutatja be hősei álmodozást és azt, hogy becsapják magukat. Örkény ezt a tulajdonságot a magyar nemzet sajátosságának tartotta, de talán az egész emberiségre igaz, hiszen a kudarcokat feledve mindig boldogan kapaszkodunk abba, aki jobb jövőt ígér és bukásunkat győzelemmé változtatja.  

A  2020-ban induló Déryné Program egy hiánypótló kezdeményezés. Célja, hogy támogatást nyújtson a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek, felkaroljon befogadó intézményeket, társulásokat  és ne csak egy szűk réteg kiváltsága legyen a minőségi kultúra ezen ága. Elszeretné juttatni a színházi élményt vidéki városokba is. Ennek keretében 2022 márciusa óta már nyolc alkalommal adták országszerte Örkény István darabját, és most Pécsre is megérkezett, hogy élményt adjon a helyi közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában