Ébren őrizzük álmunk

2022.11.01. 10:50

Szilveszterkor nem maradunk Neoton-koncert nélkül

Hogy lehet-e jobban zárni az évet, mint egy Neoton-koncerttel, azt nem tudjuk – de azt igen, hogy a december végi buli mindenképpen úgy lelazít majd minket, hogy nyugodtan várhatjuk 2023-at.

bama.hu

A Neoton 1965-ben alakult a Közgazdasági Egyetem zenekaraként, majd Neoton és a Kócbabák együttes összeolvadásaként jött létre 1973-ban a Neoton Família. Első sikerüket az 1979-ben megjelent Napraforgó című albumukkal aratták, amelyen még Fábián Éva és Pál Éva is énekelt. 

A Neoton Família a maga idejében Erdős Péter, a Hungaroton kiadó igazgatójának révén a legjobban menedzselt magyar együttes volt, melynek következtében sokat léphettek fel külföldön is. Legnagyobb külföldi sikereiket Japánban aratták, ahol 1983-ban Time Goes By című dalukkal megnyerték a Yamaha Fesztivál nagydíját Tokióban. 

1990-ben, Erdős Péter halála után az együttes kettévált, és megindult a lassú hanyatlás, majd az évekig tartó tetszhalott állapot. Néhány éve aztán újra összeálltak, lenyomtak elsőként egy nagy sikerű koncertet a Puskás Ferenc Stadionban, majd a fogadtatás láttán eldöntötték: talán most együtt is lehetne maradni egy időre, koncertezgetni, fellépegetni.

A Neoton a nyolcvanas évek végének zenéje. Már túl vagyunk a hétvégi telkes, barna Wartburgos időkön, de még messze nincs teljes szétszakadás. Már bezáróban a félelem háza, de még nem lehet biztos benne senki, hogy lakat is kerül rá. Már szólhat Wham a rádióból, de a Poptarisznya műsoridejének felét még illedelmesen a magyar zenekaroknak adja. Már vannak táncos lányok a videoklipeknek nevezett képsorokban a tévében, de fedetlen mellekért a szilveszteri Szuperboláig kell várni. Érdekes volt az a világ, még ha belülről nem is tűnt annak. Ekkor volt tehát a csúcson a Neoton – és hogy mégsem tűntek el a süllyesztőben mára teljesen, az nagy mértékben köszönhető annak, hogy nosztalgiahullám most éppen az ő korszakuknál tart. Aki tehát ebbe szeret belebambulni, annak ott a helye a mostani, december harmincadikai koncerten is, a Lauber Dezső Sportcsarokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában