Napraforgók vonzásában

2022.11.04. 21:11

Van Gogh napraforgói a pécsi Apolló Moziban is életre kelnek

A művészettörténet meghatározó alakja, Vincent Van Gogh több napraforgót ábrázoló csendéletet is festet.

bama.hu

Fotó: AS

A festő nevét viselő amszterdami múzeumban egy olyan kiállítást hoztak létre, amelynek központi elemét öt ilyen festmény képezi. Erre a tárlatra engedték be az Exhibition on Screen stábját, akik kiállításon alapuló művészfilmeket készítenek. A Napraforgók vonzásában címet viselő dokumentumfilmjüket november 5-én 16.30-tól az Apolló Moziban is vetítik.

A legnagyobb és legnevesebb nemzetközi galériákkal, múzeumokkal együtt dolgozó filmesstáb munkái elmerülést kínálnak a művészetvilágában vezető történészek és kritikusok hozzájárulásával. A van Gogh 5 napraforgó festményével készült filmjük számos kérdésre keresi és ad választ. Miért ezt a növényt választotta témájának? Milyen üzenetet hordoznak az alkotások? Miben térnek el egymástól? Hogyan viszonyultak a művésztársak a különc festő munkáihoz? Mikre jöttek rá a tudósok a festményekkel kapcsolatban?

Ez a másfél órás film nem csak van Gogh munkásságának és magánéletének dokumentálása, hanem egy különleges virtuális tárlatvezetésé is, hiszen ezeket a veszélyeztetett állapotba sorolt műalkotásokat valószínűleg sohasem láthatjuk egyben kiállítani. Erre csak ez a film ad lehetőséget, amelyet november 5-én mi is megtekinthetünk az Apolló Moziba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában