Az Aranybulla

2022.12.25. 17:36

Magyarország históriájának egy szeletét tálalják fel a tévében

Karácsony első napján, azaz december 25-én, 20 órától nézhetjük meg az Aranybulla sorozat első részét a Duna csatornán. És egészen december 30-ig követhetjük nyomon II. András életét és rendeletének történetét.

Cz. E.

Fotó: Yuri Snegur

A hatrészes, nagyszabású történelmi alkotás az okirat 800. évfordulójának alkalmából készült. Az Aranybulla megszületése mellett bepillanthatunk az előzményekbe is, amikor is II. Andrásnak trónra kerülése után szembe kellett néznie a keletről Erdélybe betörő kunokkal, valamint az udvarban áskálódó urakkal is. Gertrúddal való házassága is terítékre kerül, kinek családjának segítségével és az egyházzal kötött szövetséggel, a király beleveti magát a küzdelmekbe. A megpróbáltatások során pedig egyre bölcsebb uralkodóvá válik, és új egyezséget köt népével, aminek eredményeképpen megszületett az Aranybulla.  

Ez a film tökéletes kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy megmutassuk Magyarország gazdag és hosszú történelmét. És ez az akció úgy tűnik nem fog hamvaiba hullni, hiszen Petőfi Sándorról, és Mária Terézia legendás hadvezéréről, Hadik Andrásról is film készül, amelyeket a következő években mutatnak be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában