Zenei kuriózumot hallhat a közönség

2023.01.16. 09:56

Értő kezek és hangok által szólal meg az Athalia

A régi zene kiemelkedő hazai szakértője, Vashegyi György és formációi előszeretettel nyúlnak Händel műveihez, amit nagy hozzáértéssel adnak elő a színpadon. Január 16-án, este 7 órai kezdéssel a karmester által alapított Purcell Kórus, valamint a szombathelyi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar, a Capella Savaria előadásában hallhatja a nagyérdemű a német zeneszerző Athalia című oratóriumát a Kodály Központban.

Cz. E.

Fotó: Raffay Zsofia

A barokk kor mestere Jean Racine francia drámaíró 1691-ben született, és azonos című tragédiája nyomán írta meg a zenei kuriózumnak számító művet. A történet ószövetségi, amely a Királyok Könyvében és a Krónikák könyvében is szerepel, és az Izráel földjét uraló és Baál istent imádó királynők korában játszódik. Közöttük volt az utolsó zsarnok Athalia, akinek bukását meséli el a zenemű. 

Az oratórium atyjaként számontartott zeneszerző legismertebb és legnépszerűbb oratóriuma a Messiás. Nyolc évvel ennek megkomponálása előtt született a január 16-ai estén játszott Athalia, amely Vashegyi György, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító-karmestere szerint túlszárnyalja azt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában