Száz éve történt

2023.01.07. 21:57

Pápai kitüntetést kapott a nagynyárádi harangozó

Ritka kitüntetés érte Trintder Jánost, a nagynyárádi templom derék, öreg harangozóját, írta 1923. január 05-én a Dunántúl című lap.

Zs. J.

A cikk írója megemlíti, hogy Trintder János méltóképen rászolgált erre a magas kitüntetésre. Nagyapja 41, édesapja 39 évet szolgált, maga pedig 40 éve végzi híven és becsülettel a harangozói tisztséget. Ezt a ritka vallásos, odaadó érzületet jutalmazta meg a pápa, aki Zichy Gyula gróf megyés püspök előterjesztésére a Pro Ecclesia et Pontifíce aranykeresztjét adományozta az öreg harangozónak, a fehér és piros selyem szalagon.

  A magas kitüntetést Zichy Gyula gróf megyés püspök megbízásából Faludi Ádám plébános adta át a kitüntetettnek 1923. január elején, az év első szentmiséjén. Mint a cikkben megemlítik, őszentségének eme ritka kitüntető kegye nemcsak Trintder Jánost, hanem atyját és nagyatyját is illeti, akik előtte ugyanolyan hoszszú időn keresztül végezték a templomgondnoki teendőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában