Régóta várt külső

2023.01.14. 16:54

Tovább szépült a máriakéméndi kegytemplom

A tavalyi év során tovább szépült a máriakéméndi Nagyboldogasszony Kegytemplom, a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör 2022-es évben végzett munkáját összefoglaló beszámolója szerint.

Fotó: Sóki Tamás

Mint ismeretes, a templom felújítása még 2020 szeptemberében kezdődött el, a hatvanmillió forint állami támogatásból megvalósult beruházás első üteme 2021 tavaszára be is fejeződött. A felújításhoz szükséges támogatást még 2018-ban Biki Endre Gábor, a kegytemplom gondnoka és Schmidt Zoltán, a Baranya Megyei Német Önkormányzat elnöke kezdeményezte, kérésükkel Ritter Imre parlamenti képviselőhöz fordultak. 

– Miután a felújítás első üteme lezárult, Biki Endre Gábor ismét segítséget kért, így rövidesen újabb 8 millió forintos támogatás érkezett a Máriakéméndi Német Önkormányzathoz a kegytemplom ablakainak cseréjére, majd további 27 millió forint a templom külső felújítására, azaz a vakolat megújítására és a homlokzat festésére – az összefoglaló szerint. Mindezek mellett a Német Önkormányzat a kegytemplom villamos hálózatának részleges korszerűsítését is vállalta, ennek megvalósításához pedig mintegy másfél millió forintot biztosítottak. 

Biki Endre Gábor, a kegytemplom gondnokának a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör tavalyi évét bemutató beszámolója szerint az építmény külső renoválása 2022 októberében kezdődött el, és decemberre be is fejeződött. – Mindenki megelégedésére szép új külsőt kapott a létesítmény. Régóta vártunk már arra, hogy egy szép műemlék templomot láthassunk, így régi vágyunk mostanra teljesülhetett – fogalmazott a templomgondnok. 

Mindezek mellett elkészült az új, műemléket jelző tábla is a tavalyi év végére, miután a régi, amely 1960-ban került a homlokzatra, pontatlan adatokat közölt és el is avult az idők folyamán. A cél az volt, hogy mire a templom kívülről megújul, az új tábla is elkészüljön. Ennek elkészítését Hang Csaba kőfaragó mester vállalta, a 90 ezer forintos kiadást a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör finanszírozta. A tábla a templom nyugati homlokzatára került fel a közelmúltban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában