Selyembe zárt gyönyörűség

2023.02.10. 08:50

Borbás Andrea alkotásaiból nyílik kiállítás a pécsi könyvtárban

Fényhozó címen nyílik kiállítás február 10-én, délután 5 órakor a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtárban, amelynek keretében Borbás Andrea selyemfestő alkotásait mutatják be.

Cz. E.

Fotó: connel

A selyemfestés nem egy új keletű dolog. Kínában több ezeréves ősi hagyományról van szó, amelyet a selyemhernyó tenyésztés egyik eredményeképpen született meg. A kínaik leggyakrabban tájképeket, madarakat, virágokat, bambuszokat és portrékat alkottak erre a kényes, de gyönyörű anyagra.  

Ezzel a különleges kelmével különlegesen is kell bánni. Borbás Andrea tárlata igazi varázslatnak ígérkezik. Élénk, életteli színekkel fest, a látvány pedig leköti a figyelmünket, úgy elmerülünk benne, hogy észre sem vesszük, hogy az elménk elcsendesült és egyfajta meditációs állapotba került, ami nem is meglepő, hiszen a selyemfestés egy igen közkedvelt kikapcsolódási forma. Sokan hobbiként, sokan munkaként űznek. Az anyag finomsága, a színek harmóniája és élénksége, a festés, az alkotás öröme mind a kikapcsolódást szolgálja egy remek elfoglaltságba gyúrva.  

A tárlatot megnyitja Huszárné Mánfai Mária. A Pécsi Vonósok triója pedig egy kisebb műsorral örvendezteti meg az érdeklődőket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában