Kegyetlenül jó turné volt

2023.03.11. 10:40

A húrokba csaptak, valósággal kirúgták a kollégiumok oldalát

Véget ért a neon csend együttes koli turnéja. Március 9-én a Laterum Kollégiumban tették fel az i-re a pontot, és méltó befejezést kanyarítottak a zenei körutazás végére.

Czeczon Enikő

Fotó: Krausz Gréta

De hogy milyen is volt mindez? Leírhatatlan, de azért megpróbálkozom vele, hiszen két koncertre is sikerült eljutnom a négyből. Elöljáróban, azt hiszem, élhetek azzal a kifejezéssel, amivel Nagy Benjámin, a banda egyik tagja élt az első koncert után feltett kérdésemre: 

– Milyen volt az első fellépés? 

– Kegyetlenül jó! – hangzott a válasza. És ez a két szó tökéletesen illik az egész eseményre. 

Március 8-án a Szalay Kollégium – az egyetemi életem egyik színhelye – felé vettem az irányt. Az első emeleti aulába felérve rögtön az ingyen fröccsel teli asztal fogadta az érkezőt, ahol nem is kevesen álltak sorba. 

A hangulat még nem csapott a tetőfokára, de mindenképp megalapozták a hangszórókból szóló zenék, amelynek többsége az alter rock műfajába tartozott. De ez így is volt jó, hiszen a neon csend együttes zenei stílusa is ez.

Aztán a zenekar elfoglalta a helyét a színpadon, és elkezdődhetett az igazi koncert. A húrokba csaptak, és nem volt olyan zug az épületben, ahol ne hallatszott volna a zenéjük. Ez sokakat ki is mozdított a szobájukból, hogy aztán papucsban vegyék be az első sorokat. 

Sokan meg is jegyezték az együttesnek, hogy mennyire jó ötlet volt kollégiumokba szervezni a turnét, mert így elég volt csak lecsoszogniuk az aulába, hogy részt vehessenek egy klassz koncerten.

Fotós: Krausz Gréta

A koncert elején érezhető volt egy kis kezdeti félszegség a közönség részéről – hiszen nem mindennap van ilyen esemény az épületükben –, de aztán egy kis unszolásra vad pörgésbe, forgásba kezdtek. De volt olyan szám is, amelynek szövegére a legjobb barátnők borultak egymás karjaiba, hogy vigasztalják egymást szerelmi bánatukban. A dalszövegek egyes részeinél egymásra néztek, hiszen teljesen mértékben átélték az abban elhangzottakat. 

A neon csend zenéje nem csak szórakoztat, hanem érzelmeket, gondolatokat vált ki a hallgatóságból. Elindítanak bennük valamit, és emiatt nem felejtik el a szöveget, a dallamot. Velük marad örökre, ahogy a koli turné emléke is, hiszen ilyenre még nem volt példa. De nem is titkolt célja az együttesnek, hogy zenéjükkel szeretnének kérdéseket felvetni az emberekben, amin elgondolkodhatnak, és ez kommunikációt eredményezhet.

De nemcsak a közönség, hanem az együttes is jól érezte magát. Érezhető volt az odaadásuk a rendezvény iránt, amelyre már fél éve készültek. Az utolsó helyszínen, a Laterum Kollégiumban pedig még egy kis kívánságműsor is belefért, hiszen elhangzott egy Britney Spears és egy Zanzibár szám is. És mondani sem kell, hogy megőrültek érte. A banda úgy érzi, hogy sikerült megteremteniük egy olyan atmoszférát, egy olyan eseményt, ami magával ragadta a hallgatóságot. 

És itt még nem ér véget a dolog, hiszen szeretnék folytatni a koli turnét, de ezúttal kiterjesztve az egész országra. Ellátogatnának Győrbe, Debrecenbe, Szegedre és Budapestre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában