Mint zaj a csendben

2023.03.02. 14:20

Nyakába veszi a várost a neon csend, rockzenétől lesznek hangosak a kollégiumok

Rockzenétől lesz hangos több kollégium is Pécsen március 6. és 9. között. A három évvel ezelőtt megalakult neon csend együttes veszi nyakába a várost, hogy a koncertek után úgy hagyjanak ott minket, hogy utána biztosan többet akarjuk hallani őket. A formáció egyik tagjával, Nagy Benjáminnal beszélgettünk a megvalósulásról, a zenéről, a dalokról és a turnéról.

Cz. E.

Fotó: Krausz Gréta

– Honnan a név, mi van mögötte?

– Több hónapig nem volt nevünk, de egy random beszélgetés során végül megszületett. A téma az volt, hogy milyen furcsa az, amikor gimnazistaként, egyetemistaként gyalogolsz haza valahonnan, és igazából teljes a csend körülötted, mégis van egy hang, ami végig elkísér. Egy zúgás, amit a különböző épületek lámpáinak neoncsövei adnak ki. Ebből a jelenségből jött végül a neon csend név. Ment a vita arról, hogy csend vagy csönd, de a magyar szakos tagunk, Schmidt Bálint meggyőzött minket, hogy e-vel sokkal szebb a csengése.

– Hogyan született meg a formáció?

– Rengeteg olyan sztorit ismerünk a zenetörténelemből, amikor egy-egy, a színpadon teljesen összhangban lévő együttes egyszer csak váratlanul feloszlott. De nem értjük miért, amikor azonban az ember bekerül egy bandába, akkor rájön, hogy nem annyiról szól egy együttes, hogy zenélsz, felmész a színpadra és játszol. Olyan ez, mint egy párkapcsolat – csak éppen négyen-öten vagytok benne –, ami gondoskodást igényel. A régi zenekarom is feloszlott, és ezután indult egy olyan projekt gondolata bennem, ahol énekelhetek és gitározhatok is. Ehhez kerestem társakat, akiket meg is találtam Schmidt Bálint, Studi Norbert és Szabó András személyében. A megalakulásunk éve 2020-ra tehető.

– Pont a pandémia kezdetekor? 

– Igen. Akkor nem is történt sok minden, de arra nagyon jó volt az a periódus, hogy összeismerkedjünk és ötleteljünk. Tavaly pedig ténylegesen elindultunk. Koncerteztünk, lemezt vettünk fel ősszel, aminek hamarosan várható a debütálása is.

– Mi jellemzi a neon csend zenéjét, dalszövegeit?

– Elég sok együttesre, így a mi hangzásunkra is hatással voltak az ezredfordulós magyar alter zenekarok, de ugyanígy inspirált minket a ‘80-as évek gunge-punk-ja és a ‘90-es évek britpop-ja is. A dalok központi témái jelenleg a különféle egzisztenciális krízisek, főleg azért, mert mi is a felnőtté válás küszöbén állunk, vagy már el is hagytuk. A párkapcsolati problémák csak egy téma a sok közül, amelyek velünk megtörténtek vagy megtörténhetnek. Szeretnénk a zenékkel kérdéseket felvetni az emberekben, amiken elgondolkodhatnak és kommunikációt eredményezhet.

– Hogy jött a koliturné ötlete?

– Egy féléve már körvonalazódik ez a rendhagyó sorozat, amelyben a Zenélő Egyetem szakmai mentora, Koncz Balázs segített. És most eljutottunk oda, hogy ezt kalap alá hoztuk. A kollégiumra, mint helyszínre azért esett a választás, mert hárman még az egyetem hallgatói vagyunk, és sok tanulónak a kolis lét az egyetem szerves része. És szeretnénk ezeken a hozzánk közelálló helyeken megmutatni magunkat.

– Mik a tervek a jövőre nézve?

– Mindannyiunk mögött sok zenéléssel töltött év áll, és emiatt nagyon bennünk van, hogy szeretnénk maradandót alkotni. Szeretnénk még profibbakká válni, szeretnénk több dalt írni, aztán stúdiózni, koncertezni, megsokszorozni a közönség számát, és regionálisan és országosan is több helyen fellépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában