Erős pécsi kötődés

2023.03.11. 21:18

Párizsban alkotó magyar festőnek nyílt kiállítása a Modern Magyar Képtárban

M. B E.

A kép illusztráció

Fotó: Pixel-Shot

Egy Párizsban befutott nemzetközi hírű XX. századi magyar festőművésznek,  Szenes Árpádnak (1897. Budapest - 1985. Párizs) a műveiből nyílt a héten kamaratárlat a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban. A Franciaországban alkotó zsidó származású absztrakt festő életművében a figuratív ábrázolástól a szürrealizmuson át a lírai absztrakcióig jutott. Együtt festett többek között Derkovits Gyulával, Iványi-Grünwald Bélával, Kmetty Jánossal, jó barátságban volt az Abstraction-Creation egyik párizsi alapítójával, Beöthy Istvánnal, munkakapcsolatban állt Kokoschkával, Miróval, Max Ernsttel, egy társaságba járt az író Aragonnal. Feleségével, a festő Maria Helena Vieira da Silvával a II. világháború idején Brazíliában, majd Portugáliában éltek és dolgoztak.

1979-ben a Janus Pannonius Múzeumnak Szenes Árpád három festményt ajándékozott. A Szenes Árpád alkotásai a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának gyűjteményében elnevezésű kiállítás 2023. május 31-ig naponta 10-től 17 óráig tekinthető meg (hétfő kivételével) a JPM Modern Magyar Képtárban, és a kiállításon Maria Helena Vieira da Silva egy festménye is látható, de csak előzetes bejelentkezést követően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában