Erzsébet királyné és a magyarok

2023.04.28. 09:00

A második napon is érdekes témákkal foglalkoznak az előadók

Kezdetét vette április 27-én a Pécsi Tudományegyetem Centenáriumi programsorozat részeként a Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar és az Egyetemi Levéltár szervezésében megrendezésre kerülő Erzsébet királyné és a magyarok című konferencia a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága épületében, ami április 28-án is még zajlik.

Cz. E.

Forrás: PTE

Az Erzsébet királyné és a magyarok című konferencia április 27-én kezdődött, de még április 28-án is tart. A konferencia keretében tizenhat kutató előadását hallhatja a közönség. Az előadók foglalkoznak a királyné családjával, az életét meghatározó eseményekkel, magyarországi tevékenységével, szerepeivel és még sok más témával.  

Az április 28-ai ülés első szekciójának témája az Erzsébet-kultusz, amelynek első előadására délelőtt 9 órakor kerül sor, amelynek címe Arany János és az Erzsébet című opera 1857-ben. A topikról Prof. Dr. Szilágyi Márton DSc, egyetemi tanár (ELTE BTK XVIII-XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék) fog beszélni.  

Őt követi Dr. Klestenitz Tibor PhD, tudományos munkatárs (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, OSZK Lipták Dorottya Sajtótörténeti Kutatócsoport), akinek előadása az Erzsébet királyné alakja a magyar sajtó tükrében címet viseli.

Harmadikként Dr. Landgraf Ildikó CSc, tudományos főmunkatárs (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet) Erzsébet királyné, mint a magyarok oltalmazója a populáris olvasmányokban és a folklórban néven tart előadást.  

Az április 28-ai második szekció előtt Németh Andrásné Farkas Gabriella PhD hallgató (PTE Neveléstudományi Doktori Iskola) fog beszélni Erzsébet királyné kultuszának neveléstörténeti megközelítése témában.  

A konferencia zárószekciójának témája Erzsébet királyné és a Pécsi Egyetem. Ennek keretében  Nagy Imre Gábor főlevéltáros, igazgatóhelyettes (Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára) Erzsébet királyné emlékezete Pécsett; Dr. Polyák Petra PhD, főlevéltáros (Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára) A név politikája. Erzsébet, az egyetem névadója; Varga Krisztina könyvtáros, muzeológus (PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya) Az „Erzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója” című kiállítás tárgyi emlékei címen tart előadást. 

A kétnapos rendezvény zárásaként a Szepesy utca 3-as szám alatt található Klimo Könyvtárban megnyílik a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya szervezésében megrendezésre kerülő Erzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója című kiállítás délután kettő órakor.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában