Biedermann és a gyújtogatók

2023.04.06. 11:12

Ennek nagyon nem lesz jó vége

A Janus Egyetemi Színházba elsősorban azért járunk, hogy az a napunk meg legyen mentve – megnézzük az éppen menő darabot, tapsolunk a végén, aztán már hazafelé elkezdünk azon gondolkodni, hogy miként tehetjük rá a látottakat a saját hétköznapunkra.

bama.hu

A Biedermann és a gyújtogatók története nem túl bonyolult: hősünk befogad a házába egy (és később még egy) gyújtogatót, akik a darab végén, kevéssé meglepő módon valóban fel i gyújtják a házat. És ennyi, függöny.

Hogy miért visszük mégis magunkkal sokáig a látottakat? Elsősorban azért, mert az előadás hajszálpontosan idéz meg szörnyű történelmi korokat (nácizmus, kommunizmus – látjuk, érezzük, tapasztaljuk, hogy mi történik, de nem tudjuk elhinni az utolsó pillanatig), másodsorban pedig azért, mert mind a színészi játék, mind a rendezés mestermunka. Sodor magával minket az előadás, rengeteg a vicces jelenet, a színészek kedvükre bohóckodnak – mi meg egyre jobban összehúzzuk magunkat a székünkön, mert pontosan tudjuk, ennek nagyon nem lesz jó vége.

A darab csütörtök este héttől látható a Janus Egyetemi Színházban, a pécsi Zsolnay Negyedben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!