Az árnyak első napja Pécsen

2023.04.20. 09:48

Főszerepben a görögök és az indonézek

Izgalmas nap és hétvége elé nézünk, hiszen április 19-én kezdetét vette a II. Krakaulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállítás. De most nézzük, hogy mire is számíthatunk az első előadásokat bemutató napon, azaz április 20-án.

Cz. E.

Fotó: Czinege Melinda

Amely előadásra még kaphatók jegyek, az a délután hat órai Karagiozis és a sárkány, valamint az este nyolc órai Bíma spirituális utazása.  

Előbbi előadásban a híres görög népi árnyjáték-karakter kalandjait mutatják be a bábosok, improvizációkkal tűzdelve. A történet Görögországban játszódik, az oszmán megszállás idején. A címszereplő sárkány hírhedt és félelmetes, aki a legfőbb vízvezeték mellé telepedett le, ezzel elzárva a forrást, és víz nélkül hagyva a várost. A város ura felajánlja annak a hősnek a lányát, akinek sikerül megölnie a sárkányt és megmentenie a várost. 

A második előadás során a wayang kulit, az árnyjáték indonéz formájába nyújt betekintést. Egy lebilincselő történet, egy ötszáz éves jávai mese elevenedik meg a dhalang, azaz a bánszínész közreműködésével. A mester meséli el a történetet, jeleníti meg a szereplők közti párbeszédet, mozgatja az összes figurát, miközben még egy egy zenekart is irányít, amelynek neve gamelán.  

És semmiképp sem szabad megfeledkezni arról, hogy a kiállítások folyamatosan várják az érdeklődőket a Csontváry Múzeumban – délelőtt 10 és délután 6 óra között –, a Pécsi Horvát Színházban – harminc perccel az előadások előtt és után –, a Nádor Galériában pedig rögtön kettő tárlat is megtekinthető – délután 3 és este 10 óra, valamint este fél 9 és tíz óra között.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában