Ceglédi Filmfesztivál

2023.05.30. 14:40

Újabb fődíjat nyert Helstáb Martin mecseki vaddisznós animációja

Helstáb Martin, pécsi filmrendező Decens disznóságok című új filmje első helyezését ért el az animációs kategóriában a 7. Ceglédi Filmfesztiválon, melynek díjait május utolsó hétvégéjén adták át.

bama.hu

A filmes immár harmadik alkalommal vehette át a George Pal-díjat, ezzel az országos filmfesztivál történetének legtöbbször díjazott alkotója lett. A festett mecseki erdőben játszódó történetben az animált karakterek mellett élő szerepben feltűnik a rendező és Zsigrai Eszter, pécsett alkotó képzőművész is.

A május 20-án induló 7. Ceglédi Filmfesztiválra az egész országból neveztek filmesek három kategóriában és két korcsoportban. A fesztivál zsűrijében Rozgonyi Ádám rendező, forgatókönyvíró, Sándor György rendező-producer, Pap Zsolt rendező, Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke, Havas Miklós producer-író, valamint Bokor Attila rendező-író kapott helyet.

Az újabb országos fődíj előtt az animációs alkotást díjazták tavasszal a Celldömölki 10. Totál Plán Filmfesztiválon, bemutatták a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, júniusban pedig Közép-Európa egyik legrangosabb fesztiválján, a 63. Zlíni Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez rangos mezőnyben.

Helstáb Martin korábban két alkalommal kapott fődíjat a Ceglédi Filmfesztiválon, 2017-ben a Hurut című kisfilmjére, 2018-ban pedig a Meg kell dögleni című kísérleti animációjára. 2021-ben a fesztivál zsűritagjaként vett részt a döntéshozatalban, idén viszont újabb alkotással tért vissza.

A Decens disznóságok egy 8 perces kevert technikájú kisfilm. Az rendezőre jellemző kísérletező alkotás egy vaddisznó történetét meséli el, aki csapdába került az erdőben. Emberi nyelven beszél, de nem emberi gondolkodással, ebből különös helyzetek adódnak, ahogy kapcsolatba lép más állatokkal és emberekkel. A főszereplő vaddisznót a rendező beszkennelt sonka animálásával jelenítette meg, A természeti képeken mecseki fák leveleit applikálta festett képekre az alkotó. Helstáb Martin is szerepel a filmben vadászként, magát zöldhátteres technikával felvéve, mellette Zsigrai Eszter képzőművész a film női főszereplője, valamint az egér karakter hangja. A Pécsett tanuló és alkotó képzőművésznő már több kiállításon szerepelt a városban, 2022 őszén önálló kiállítása nyílt a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban Nyomorom gyomokban címmel.

A kisfilm június elején Csehországban, a magas rangú 63. Zlíni Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel, melynek hivatalos versenyprogramjába 8500 nevező közül válogatták be. Ez a világ legrégebbi ifjúsági filmes tematikájú fesztiválja, a gyermekfilmek mellett számos felnőtteknek szóló produkciót mutatnak be rajta, melyek közül többet díjaztak már Cannes-ban, Velencében vagy Berlinben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában