Bama.hu videó

2023.06.10. 21:48

A bor és a szőlő köszön vissza az alkotásokban - galéria és videó

Ünnepélyes keretek között nyílt meg az idei Siklósi Szalon, amely minden évben egy művészeti ünnep a város életében. Ezúttal különösen, hiszen a képzőművészek egy közös – a térségben élők számára meghatározó – tematika alapján alkottak.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A szőlő és a bor több, mint élelmiszer és élvezeti cikk, mítosza és filozófiája van, így az európai művészet egyik kedvenc témája. Az idei évben a Siklósi Szalon 70 művésze – Kovács Ferenc festőművész, a Szalon alapítója ötlete nyomán – a szőlőt és a bort helyezte alkotása középpontjába. A festmények, grafikák, szobrok augusztus közepéig megtekinthetőek a Siklósi Várban. 

A kiállításmegnyitó Krutek Anna és Vertike Anna Viola hegedűjátékával kezdődött, amely után Riegl Gábor, Siklós polgármestere mondott köszöntőt. Mint fogalmazott, óriási összefogás megvalósulása az idei Siklósi Szalon, és a témaválasztáson túl üzenetértéke is van annak, hogy a művészettel kapcsolatban is ennyire mélyen visszanyúlnak a gyökerekhez, és egy olyan témát kezdenek el feszegetni, a művészek által újragondoltatni, ami alapvetően meghatározza a térségben élő emberek elmúlt évtizedeit, generációk életét. Köszönetet mondott Kovács Ferencnek az ötlethez, Mayer István villányi polgármesternek, hogy a villányi önkormányzat is a kezdeményezés mögé állt, és mindenkinek, aki szerepet vállalt, hogy ez a különleges kiállítás létrejöhessen.  

– Én azt kívánom, hogy mindenki gyönyörködjön ebben a kiállításban, amely egyébként méltó felvezetése lesz az augusztus 21-én, A Tenkes kapitánya forgatásának 60. évfordulója alkalmából, ugyanitt nyíló tárlatnak. 

A következő megmosolyogtató perceket Szentgyörgyváry Péter várkapitány okozta egy humoros, boros, általa írt verssel. Ezután Cs. Tóth János művészettörténész nyitotta meg a kiállítást, részletesen értékelve a tárlat különböző darabjait. 

A program alkalmával rendhagyó, de hagyományteremtő módon díjátadókra került sor: Siklós város díját Molnár Tamás grafikusművész kapta, Villány város díját Mosonyi Tamás szobrászművész vehette át, a Tenkes Hegyközség pedig H. Barakonyi Klára, Göntér Endre és Fodor Lengyel Zoltán festőművészeket tüntette ki. Végül a Bükkösdi László emlékdíjat Havasi János újságíró adta át a Siklósi Szalon atyjának, Kovács Ferenc festőművésznek.

Ezután a várkápolnában a Dolce Hegedűegyüttes, majd a vár Lovagtermében pedig a Szélkiáltó együttes koncertjét élvezhette a közönség, a résztvevőket emellett borkóstolóra és borszalonra invitálták. 

A Siklósi Szalonnal egy időben a Villány-Siklósi Borút Egyesület interaktív borturisztikai kiállítása is megnyílt a várban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában