Mesél a mediterrán város

2023.06.02. 16:40

A könyvet olvasva úgy érezzük, mintha Pécs múltjában merülnénk el

Amikor Pécsre költöztem, akkor nem telt sok időbe, hogy én is úgy kezdjem emlegetni, hogy a mediterrán város.

cz. e.

Fotó: Laufer László

Leírhatnám, hogy miért, de ezt igazából megtapasztalni kell, viszont vannak olyan könyvek, amelyek megpróbálják átadni a pécsi életérzést. Talán itt lenne az ideje, hogy legyen erre egy külön szavunk, mint az olaszoknál a dolce vita.

Májusban jelent meg Száraz Miklós György könyve a Scolar Kiadónál, amely Pécs - A mediterrán város címet viseli. A kötet bevezet minket a város történelmébe, de nem úgy, mint egy tankönyv, hanem olvasmányosan. Részekre van bontva a könyv, de nem a szokásos számozott módon, hanem a vármegyeszékhely egy-egy jellegzetességén – Misztikus, olasz táj; Lakosok, népek, sokszínűség; Szőlő és bor; Gyümölcs; Az egyház; Színház; Vizek; Ipar; Központi hely – keresztül vezet be minket a legapróbb részletekbe is.

A könyvet olvasva azt érezhetjük, mintha az utcákon vagy éppen a Mecsekben sétálnánk, de nem napjainkban, hanem a múltban. Mind ehhez az élményhez pedig hozzájárulnak a könyvben fellelhető fotók, amely a Fortepan oldalról lettek kiválogatva.

De azt, hogy azt érezzük olvasás közben, hogy ott vagyunk Pécs történelmének fontos pillanatainál az teszi lehetővé, hogy a szerző tudja, hogy a múltat az ízekben, az illatokban, a zenében és még sok ilyen apró, de mégis lényeges dologban kell keresni.

Ahogy a kötet első mondata is üzeni: „Aki csak az évszámokban, hadjáratokban, királyok, nemesek és papok cselekedeteiben, poros törvénykönyvek sárgult lapjain keresi a tűnt idők lényegét, sosem fogja meglelni azt.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában