Kell a segítség

2023.07.15. 17:50

A léleknek van leginkább szüksége a zenére

A sonline.hu számolt be arról, hogy „Amikor elfogynak a szavak... – nonverbális terápiák” címmel tartott előadást a napokban a pécsi Kanizsai Melinda orvos, zeneterapeuta, zongoratanár a kaposvári Rotary Club rendezvényén.

Bama.hu

Kanizsai Melinda szerint a mai társadalomnak hatalmas szüksége van a terápiára. Ezt jelzi, hogy túlterhelt az ellátórendszer, s a magánellátásra is nagy szükség van. 
– Ennek ezeregy oka van – mondta a lapnak a pécsi szakember. – A fiataloknál most azt látjuk, hogy a covid utóhatásai nagyon érezhetőek. Izolálódtak, nem találják a helyüket a világban. S ez sok felnőttnél is alapvetően így van, nincsenek társas kapcsolataik, bezárkózott egy kicsit világ. 
Azt mondta: orvosként is rendkívül hatékony eszköznek tartja a művészetterápiát. Maga is képzett zeneterapeuta, ebben a minőségben dolgozik a pécsi pszichiátriai klinikán. – A művészetterápia remek eszköz arra, hogy amit szavakkal nem tudunk elmondani, azt a hangszerek, a zene, a rajz, a mozgás segítségével kifejezhessük – mondta. – A zeneterápia minden korosztálynál alkalmazható, én is foglalkozom fiatalokkal és felnőttekkel egyaránt. A gyermekpszichiátriai osztályon kívül – ahol 18 éves korig vannak fiatalok – felnőtt pszichiátrián is dolgozom. Ez azt jelenti, hogy minden korosztályból jelentkeznek művészetterápiára.

 A lap kérdésére, miszerint terápiás szempontból lehet-e rangsorolni a művészeti ágakat – hiszen van, akinek a zenéhez, másnak a szobrászkodáshoz vagy a rajzhoz van több adottsága – , azt válaszolta: maga az alkotás folyamata a lényeg. – Minden ember számára vannak olyan preferenciák, hogy mi az, amiben otthonosabban mozog. Azonban semmilyen előképzettségre nincs szükség ahhoz, hogy bármelyik művészetterápiás ágban kiteljesedjünk. 
– A művészetterápia itthon még nem eléggé elterjedt módszer, aminek részben finanszírozási okai is vannak, de remélhetően idővel eljut a megfelelő intézményekbe – emelte ki. – Magyarországon több helyen van már képzés, így Budapesten és Pécsen is, s egyre több frissen végzett képzőművész, zene- és táncterapeuta van az országban. Van utánpótlás, s remélhetően lesz is. Akiket én tanítok, nagyon lelkesek: ez egy posztgraduális képzés, tehát már van diplomájuk, s önszántukból jelentkeztek. Úgy látom, hogy egyre több pszichológus, pedagógus, orvos végzi el ezt a képzést, s nyilván azért, hogy kibővítsék a palettájukat, amivel dolgozni tudnak. S ez nagyon jó lehetőség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában