A zene a tudatalatti nyelve

2023.06.30. 17:30

A terápia lényege: olyan zenét alkossunk, ami igaz és az alanyról szól

Megannyi idézet létezik a zenével kapcsolatban. Az egyik kedvencem Kodály Zoltántól származik: “Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be”. Ez jutott eszembe akkor is, amikor Kemény Viktor pszichológussal, zeneterapeutával beszélgettem a zeneterápiáról.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A már végzett pszichológus, Kemény Viktor elsőként nem e szakma iránt érdeklődött. Gyerekként mindig azt mondogatta, hogy ő állatorvos lesz, és mivel mindig is feküdt neki a természettudományos vonal, így nekivágott az Állatorvostudományi Egyetemnek. De rá kellett ébrednie, hogy számára nem ez a helyes irány. 

Elvégezte a képzést, közben több mindenbe belevetette magát: filozófiai könyveket, regényeket olvasott, dolgozott, OKJ-s képzésre járt, és ebben az időszakban jött rá, hogy a pszichológia az, ami érdekli. Ez az tudományág, ami kifejezi a benne lévő természettudományos érdeklődést. A döntésében egy a BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtárban rendezett zeneterápiás klub élménye is segítette.

A zenélés is ekkor vált az élete szerves részévé. Igaz, a művészeti érdeklődés már a középiskolában is meg volt benne.
– A családban mindig prioritás volt, hogy sportoljunk. Már egészen kicsiként uszodába jártam, vízilabdáztam és bokszoltam. Mindig is bátorítottak arra, hogyha bármi mást akarok kipróbálni, akkor csináljam. Volt gyerek szintetizátorom, djembe dobom, de a zenén kívül sok minden egyebet is kipróbáltam. De lusta voltam ahhoz, hogy a rendszeres edzés és iskola mellett még zeneiskolába is járjak vagy kórusba. Hiába élveztem az énekórákat, valahogy nem akartam soha a kötelezők mellett komolyan belevágni semmibe, nem ragadt meg hosszabb távon semmi, a herflizés sem eredetileg. De aztán 20 éves koromban bekövetkezett egy kattanás. És a hangszerem is megtaláltam, ami a szájharmonika. Rögtön tudtam, hogy ez az én utam.

És a zene azóta is állandóan jelen van az életében – van egy saját önálló projektje, egy öttagú zenei formációja a Mr Smood and the Harp Blues Band, valamint zenészként közreműködik a Pécsi Playback Színház munkájában is – és a tanulmányaiban. A Pécsi Tudományegyetemen végzett pszichológus, Kemény Viktor két éve kezdte el a doktori képzést és a zenei improvizáció, a zenepszichológia témájában kutat és zeneterápiával foglalkozik.

– A zeneterápia egyszerűen megfogalmazva azt takarja, hogy a zenét használjuk fel különböző terápiás célok elérésére. Például, hogy kilábaljunk a szorongásból, megismerjük önmagunkat, vagy hogy jobban tudjuk szabályozni az érzelmeinket. De leginkább úgy szeretem ezt megfogalmazni, hogy a zeneterápia az, amikor a zenét, mint a lelkünk, a tudatalattink nyelvét kezdjük el használni.

Magyarországon ennek a terápia fajtának van hagyománya, körülbelül egy huszonöt éves múlttal rendelkezik és nagyon régóta ismert az emberek körében és vannak olyanok, akik célzottan ilyennel foglalkozó szakembert keresnek.
Kemény Viktor elmesélte, hogy az egyik legfontosabb tudnivaló a zeneterápiával kapcsolatban, hogy a személy, aki részt vesz benne, annak nem kell tudnia zenélni, nem kell előképzettség.

- Ez az egész nem arról szól, hogy szimfonikus műveket alkossunk, hanem az, hogy a legszebb, legesztétikusabb zenét hozzuk létre, olyat, ami igaz és a terápia alanyáról szól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában