Négy nap

2023.07.06. 07:00

Ebben az évben Pécs lesz a nyár fénypontja az országban

Csütörtökön megkezdődik a 7. Zsolnay Fényfesztivál, melyre vasárnap estig idén is mintegy 100 ezer nézőt várnak. Az újdonság a többi között egy igen népszerű új helyszín lesz három különleges fényélménnyel. Hogy milyen más érdekességekre készülhetünk még, arról Hummel Márkot, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetőjét kérdeztük. 

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

– Mit emelne ki leginkább az idei készülődésből?
– Egyre inkább szembesülünk a környezeti változásokkal, s úgy gondolom, sikerült ezt nyomon követni a fesztiválprogrammal is, például látványosan alkalmazzuk a fenntarthatóságot, a klímatudatosságot az energiafelhasználásunknál. 
– Mit jelent ez anyagiakban?
– A költségvetés 150 millió forint, a villamosenergia-felhasználásunk pedig néhány millió forintra tehető, ami egy ilyen léptékű fesztivál esetében rendkívül jó eredmény.
– Mit tekint fő attrakciónak?
– Az új helyszín, a Kodály Központ eseményeit. Azon belül is a Gaiát, a lebegő, hétméteres átmérőjű, méretarányosan igen pontos földmakettet, melyet térhatású hangkompozíció kísér, és azt is megmutatja, hogy a bolygónk a holdról milyennek látszik. Ráadásul ugyanitt az UNICEF-nek is lesz egy klímatudatos tárlata. 

– A nemzetközi fényfestőverseny ingyenes. A Fény Útja fénykörút egyes helyszínei belépőkötelesek. Miért érdemes erre benevezni?
– Mert egyedi fénylátványosságok, előadások láthatók a kijelölt zárt terekben – a szabadtéri rendezvények egyébként a fénykörúton is ingyenesek. S hogy mennyire egyediek? Például a Jakováli Hasszán dzsámi kupolájában a tavalyi közönségdíjas versenyző tart vetítést. Vagy a felújított Cella Septichorában a helyet is méltató fényújdonságok láthatók. 
– Mikor tekinthetők meg a versenyművek?
– A Zsolnay Light Artra 31 országból neveztek, és pénteken, szombaton, valamint vasárnap a legjobbnak ítélt öt alkotást mutatjuk be a székesegyház falán 21.30-tól fél órás bontásokban. Jó tudni, hogy az idei verseny tematikája az egyidejű létezésről szól. 
– Amikor még kívülállóként először látta a fényfesztivált, mi fogta meg a legjobban?
– Egy barátommal néztük a fényfestőversenyt, s megdöbbentett, hogy micsoda művészeti attrakciókat lehet létrehozni a székesegyház falán, homlokzatán, hogy a fényekkel menyire elvarázsolható az eredeti épület.

– Mi az, ami az elkövetkező éveket jellemzi a fényfesztivált illetően?
– A versenyt továbbra is a művészekre bízzuk, a Fény Útjára viszont szeretnénk minél több új helyszínt bevonni. A távlati cél az, hogy Pécs ezzel a fesztivállal nemzetközi szinten is turisztikai látványosság legyen, hogy olyan szlogenek szülessenek: „Pécs a fény városa”, vagy „Pécs a nyár fénypontja”. Hogy az országban és a határon túl úgy kapcsolják össze Pécset a fényfesztivállal, mint Debrecent a virágkarnevállal. Az mindenesetre biztató, hogy e mögött máris hatalmas lakossági, céges és intézményi összefogás van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában